Logo huisaanhuisenschede.nl


Wim Alosery omarmt anno 2018 vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid.
Wim Alosery omarmt anno 2018 vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid.

Wim Alosery (94) overleefde Kattenburg, Neuengamme en kampsyndroom

  Cultuur

Boekhandel Broekhuis in Enschede ontvangt vrijdag 20 april 'De laatste getuige', ofwel Wim Alosery. Zijn verbijsterende levensverhaal is opgetekend door Frank Krake, auteur van de bestseller Menthol. De 94-jarige Alosery zal deze avond bij Boekhandel Broekhuis vertellen over zijn overlevingskunsten. Aansluitend zal het boek van Krake, die uiteraard ook aanwezig is, signeren.

Enschede - Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden.

Hij overleeft in de oorlog namelijk het verschrikkelijk kamp Neuengamme, bij Hamburg. Dit lukt hem door zijn inventiviteit, levenskracht en hetgeen hij op Kattenburg leerde. Enkele dagen voor de bevrijding komt hij na een gruwelijke tocht met zevenduizend medegevangenen op de luxe oceaanstomer Cap Arcona bij Lübeck terecht. De bevrijding is dan nabij. Terwijl de geallieerden het Duitse leger op de wal tot overgave dwingen voeren jachtvliegtuigen van de RAF bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. De Cap Arcona wordt vol getroffen. Op wonderbaarlijke wijze overleeft Alosery dit alles. Op 94-jarige leeftijd is hij de laatste overlevende die dit nog kan navertellen. Daarvoor moet hij na de oorlog eerst afrekenen met zijn kampsyndroom. Dat lukt hem mede met de hulp van zijn vrouw. Hij omarmt anno 2018 vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid.

Vanaf 19.30 uur bij Broekhuis aan de Markstraat 12. Toegang gratis. Aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox