Pop Secret is dit jaar toe aan haar vijfde editie. Zaterdag is de finale in de Grolsch Zaal van het voormalige poppodium Atak.
Pop Secret is dit jaar toe aan haar vijfde editie. Zaterdag is de finale in de Grolsch Zaal van het voormalige poppodium Atak.

'Pop Secret helpt muzikanten droom waar te kunnen maken'

  Cultuur

Pop Secret, dé muzikale talentenjacht van Twente, is dit jaar toe aan haar vijfde editie. Zaterdag is de finale in de Grolsch Zaal van het voormalige poppodium Atak. Een korte terugblik op het project: in 2013 gaf het Wilminktheater te kennen dat zij zich wat meer op popmuziek wilde richten. Daarop werd de samenwerking met Poppodium Atak gezocht.

Enschede - Dit bleek een gouden combinatie, het project sloeg in het eerste jaar enorm aan. Met voorrondes in de kleine zaal van Atak en een finale in de Holland Casinozaal, kwam singer-songwriter Tim van Doorn als grote winnaar uit de bus. In 2014 viel die eer te beurt aan de destijds 17-jarige Lotta Rasva en een jaar later schoot Jeangu Macrooy ver boven het maaiveld uit. Macrooy zou later op onder andere het North Sea Jazz festival en Lowlands staan en op 29 maart vertolkt hij de rol van Judas in het nationale paasspektakel 'The Passion'. Een prestatie waar de organisatie enorm trots op is.


In 2016 werd de hoofdprijs van Pop Secret aangepast. De organisatie merkte dat de winnaar veel zou hebben aan een geldprijs, die de muzikale carrière een boost zou kunnen geven. Projectleider Renske Spijker: "Muzikanten zijn over het algemeen geen grootverdieners, maar wel ambitieuze enthousiastelingen. Met een geldbedrag kunnen ze een stukje van hun muzikale droom waarmaken." Jazz/fusionband AUFGLAUFT won in 2016 en gaf het bedrag uit aan onder andere een instrument en opnames voor hun debuut-EP.


Sander Guis is al jaren betrokken bij het project. Eerst als jurylid in de finale, daarna ook als coach voor de bands. Guis was DJ bij radiostations 3FM, Radio 2 en KX Radio. Hij zag de meerwaarde in het project: "Pop Secret is een liefdevol project, waarbij er aandacht is voor de ware motivatie van de muzikanten. Deze talenten hierin coachen is een feestje." Coaching is een belangrijke pijler binnen het project. Naast de individuele coaching waren er groepsworkshops en werden de bands op sleeptouw genomen naar radiostations.
 
De juryleden van deze jubileumeditie zijn Guido Aalbers (producer en studio-eigenaar), Ruud Tijs (producer en eigenaar van Hillroad Records) en Maurice Slot (drummer). De finalisten QUINN, Wasteland Viper, Lovers & Lions, Storm en The New RDX betreden zaterdag vanaf 20.30 uur het podium. Vijf talentvolle acts uit de regio. Zij strijden om de hoofdprijs, een cheque van 1000 euro. De deuren van de Grolsch Zaal gaan open om 20.00 uur.

Meer berichten