Logo huisaanhuisenschede.nl


De tien voorlezers van de derde ronde op het podium in het Bieblab van de bibliotheek. Foto: Hermien Keppels
De tien voorlezers van de derde ronde op het podium in het Bieblab van de bibliotheek. Foto: Hermien Keppels

Johanna is de beste voorleesster van de derde ronde

  Cultuur

Tien schoolkampioenen nemen aan het eind van de derde en laatste lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd het applaus in ontvangst. Maar er kan er maar winnen en dat is Johanna van den Berg van de Prinseschool.

Enschede – De eerste voorlezer bij deze derde lokale ronde in de volle Bieblab is Romijn Horsthuis van De Uitvinding. Zij leest een gewelddadig fragment voor uit De Ruïnes van Gorlan van John Flanagan. Bij nummer twee Eva Cammeraat van GBS De Fontein gaat het over Juffrouw Pots van Tosca Menten, waarna Viggo Plantenga van De Wielerbaan verrast met een stuk uit Neergestort van Gary Paulsen. Het gaat over een spannende vliegtocht, maar eigenlijk nog meer over een nare scheiding.

Johanna van den Berg van de Prinseschool imponeert met haar verhaal uit Achtste -groepers huilen niet van Jacques Vriens. "Ze hangt boven de stof'', zegt de jury later. Ismail Ben Ayad van OBS Het Stadsveld leest 4 minuut 59 voor uit Met open ogen van Ruben Prins, zo heeft presentator Goochelaar Jan bijgehouden. 5 minuten is de max, vertelt Jan.

Na de pauze leest Djané Greveling van de St. Gerardusschool voor uit Slavenhaler van Rob Ruggenberg en het gaat inderdaad over slavernij. Tobias Dennebos van De Noorderkroon heeft voor Torak en de wolf gekozen van Michelle Paver. Nummer acht is Isis Verhoog van CBS De Kiem. Zij maakt indruk met Op de kast van Mirjam Oldenhave. 'Het plezier spatte er vanaf', schrijft de jury op. Yorben Pereboom van Prins Maurits zegt het publiek weg te willen blazen met zijn Weerwolfnachtbaan van Paul van Loon. Volgens Goochelaar Jan lukt dat aardig. Als laatste leest Aysan Abkar van CBS Drakensteyn voor uit Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens, maar niet na een hele mooie inleiding over leukemie en de aanleiding voor de schrijver om het boek te schrijven. De jury (Annie Makkink, Hanneke Mentink en Hans Assink) heeft het heel lastig en wijst Johanna van den Berg van de Prinseschool als winnaar aan. Zij gaat samen met de eerste twee winnaars, Fleur Nederkoorn en Lisa Knol, naar de regionale ronde in Hengelo. Daarna is er nog een provinciale ronde en een landelijke finale. De voorleeswedstrijd in de bieb wordt al jaren georganiseerd door Karin Wolters en Hermien Keppels. De 33 deelnemers dit jaar is een record. "Eigenlijk moeten er nog meer bij'', zegt Wolters. "Organisatorisch kan dat wel. Op zich is het een leuke activiteit. Het is een fijne formule met een jury die zo positief mogelijk wat over de kinderen zegt. Elk kind doet ook zijn best. Positief is ook dat er steeds meer jongens meedoen. Nu waren het er 11 van de 33, een derde deel. Het aantal jongens breidt uit.''

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox