Logo huisaanhuisenschede.nl


Centrale gast is Wenzel Fuchs, de soloklarinettist van de Berliner Philharmoniker. Hij treedt op met het Orkest van het Oosten, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en het Valerius Ensemble.
Centrale gast is Wenzel Fuchs, de soloklarinettist van de Berliner Philharmoniker. Hij treedt op met het Orkest van het Oosten, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en het Valerius Ensemble.

Enschede voor even klarinethoofdstad van Europa

  Cultuur

Een vijfdaags festival met de klarinet in de hoofdrol? Is dat niet wat overdreven? Nee, vindt organisator André Kerver. "Die vijf dagen hebben we wel nodig. In de breed opgezette programmering zit voor ieder wat wils."

Enschede - Wat de klarinet allemaal vermag, is te horen tijdens het tweede Walter Boeykens Clarinet Festival, van 14 tot en met 18 februari. Vijf dagen in de geest van de beroemde Belgische klarinettist Walter Boeykens (1938-2013), wiens liefdevolle spel moderne componisten als Pierre Boulez inspireerde tot het schrijven van muziek voor dit fijngevoelige blaasinstrument. Centrale gast is Wenzel Fuchs, de soloklarinettist van de Berliner Philharmoniker. Hij treedt op met het Orkest van het Oosten, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en het Valerius Ensemble. Ook ontdekt hij (hopelijk) talent en geeft masterclasses.

Het begint woensdag 14 februari met Shifting Images, een toegankelijk muzikaal en visueel programma door Michel Marang, bestaande uit nieuwe stukken voor klarinet, electronica en fotosequenties. Vanaf 20.00 uur in Concordia Enschede.

Donderdag 15 februari is er een lunchconcert met BorboletaMusic in het Muziekcentrum. Na een rijk en veelzijdig muzikaal leven, dat voornamelijk werd bepaald door noten die door anderen zijn bedacht, staat klarinettist André Kerver aan het begin van een heel nieuw avontuur. Muziek die ter plekke ontstaat. Muziek die niet weergeeft wat een componist heeft bedoeld, maar muziek die op dat moment door de musici op het podium wordt bedacht. Aanvang: 12.30 uur.

Vrijdag 16 februari speelt het Orkest van het Oosten vanaf 20.00 uur in het Muziekcentrum. De jonge Britse dirigent Alpesh Chauhan dirigeert Tsjaikovski's hartstochtelijke Vierde Symfonie en Wenzel Fuchs soleert in Coplands Klarinetconcert.

Zaterdag 17 februari is de Walter Boeykens Klarinetdag in de Jacobuskerk. Een dag in de geest van Walter Boeykens, die de wereldpodia bespeelde, maar ook altijd bleef werken met amateurs. Iedere klarinettist kan op zijn eigen niveau aan de slag. Aan het eind van de dag laten alle klarinettisten tijdens een concert horen wat er die dag bereikt is. Vanaf 18.00 uur in de kerk. Toegang gratis. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht speelt die avond om 20.00 uur in het Muziekcentrum. Met solisten Joris Roelofs en Wenzel Fuchs.

Op zondag 18 februari klinkt er muziek van het Valerius Ensemble in het Muziekcentrum. Werk met klarinet-in-de-hoofdrol van Brahms, Zemlinsky en Beethoven. De solisten zijn Wenzel Fuchs, André Kerver en Jorge Gaona Ros. Vanaf 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Info: www.clarinetfestival.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox