Bij dirigent Eric Kotterink is het ECOK al jaren in goede handen. Zaterdag staat het jubilerende koor met onder meer het Te Deum van Berlioz en de Krönungsmesse van Liszt in het Muziekcentrum.
Bij dirigent Eric Kotterink is het ECOK al jaren in goede handen. Zaterdag staat het jubilerende koor met onder meer het Te Deum van Berlioz en de Krönungsmesse van Liszt in het Muziekcentrum.

Beleef het kroningsfeest van Sissi met het ECOK

  Cultuur

ENSCHEDE - Hoogtepunten en mindere tijden. In 125 jaar maakt een vereniging het allemaal mee. Het Enschede's Christelijk Oratorium Koor viert het respectabele jubileum met een groots concert op zaterdag 5 november. Een hoogtepunt, vast en zeker.

Grote klassieke koren hebben het niet gemakkelijk in deze tijd. Het ledenbestand vergrijst. Jongeren binden zich liever niet aan een oefenavond. Toch weet het ECOK goed te overleven. Al 125 jaar lang overtuigt dit koor met uitvoeringen van het 'grote' repertoire.

Tanden

"Stukken waar je je tanden in kunt zetten", meent Mirije van Dijk, voorzitter van het koor. "De mogelijkheid om mee te kunnen zingen in muziek van grote klasse is een reden om bij het ECOK te komen. Andere aantrekkelijke kenmerken zijn de samenwerking met een professioneel orkest, de leiding van een ambitieuze dirigent, het streven naar presteren op een hoog niveau en natuurlijk ook de gezelligheid. De onderlinge band van de leden is sterk. Daardoor is het harde werken op de repetitieavonden zeker geen straf."

Dat het ECOK zich goed handhaaft in moeilijke tijden wil niet zeggen dat het koor geen leden kan gebruiken. Het aantal mannen blijft wat achter. "Dat is natuurlijk een bekend probleem. We mogen niet klagen, maar mannenstemmen zijn altijd welkom. Komende zaterdag hebben we echte klappers op het programma staan. Daar krijgen we versterking voor van Sursum Corda uit Almelo. Het Te Deum van Berlioz en de Krönungsmesse van Liszt hoor je niet zo vaak. Dat heeft met de omvang van de werken te maken. De Krönungsmesse is geschreven voor het kroningsfeest van keizer Franz-Joseph en zijn bruid Elizabeth, beter bekend als Sissi."

Koninklijke Erepenning

Het ECOK beleefde begin oktober zelf een soort kroning. Uit handen van burgemeester Van Veldhuizen kreeg het koor de Koninklijke Erepenning uitgereikt. "Dat was op onze jubileumreceptie. Voor de leden was dit een grote verrassing en een mooie waardering voor wat je als vereniging betekent."

Het concert in het Muziekcentrum begint om 20.00 uur. Ben Coelman geeft vanaf 19.00 uur uitleg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden