In de tentoonstelling 'Van nul- tot duizendpoot', die een groot aantal dierskeletten toont, onderzochten de leerlingen in groepjes de skeletkenmerken van klimmers, vliegers, lopers, springers en zwemmers.
In de tentoonstelling 'Van nul- tot duizendpoot', die een groot aantal dierskeletten toont, onderzochten de leerlingen in groepjes de skeletkenmerken van klimmers, vliegers, lopers, springers en zwemmers.

Naar school in Museum TwentseWelle

  Cultuur

'Botje bij botje' is een nieuwe workshop voor kinderen uit groep 7 en 8. De workshop is ontwikkeld bij de tentoonstelling 'Van nul- tot duizendpoot' in Museum TwentseWelle. De leerlingen ontdekken de verschillen in anatomie tussen ledematen van mensen en dieren en volgen daarbij de nieuwste onderwijsmethodieken. De les is het eerste tastbare resultaat van de Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE), ontwikkeld op basis van het landelijke project Leren doe je Samen.

Enschede - Roombeek Cultuurpark Educatie ontwikkelt cultuuronderwijs voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Aantrekkelijk, op maat gemaakt en vaak op locatie. Van erfgoed tot media en van workshop tot project. Binnen RCE wordt samengewerkt tussen Rijksmuseum Twenthe, TwentseWelle en Tetem. Doel van de samenwerking is het ontwikkelen en aanbieden van een nog rijker palet aan cultuur-educatieve activiteiten.

Afgelopen oktober is de workshop grondig getest door groepen van CBS Anna van Buren, dat gevestigd is tegenover Museum TwentseWelle. In de tentoonstelling 'Van nul- tot duizendpoot', die een groot aantal dierskeletten toont, onderzochten de leerlingen in groepjes de skeletkenmerken van klimmers, vliegers, lopers, springers en zwemmers. Vervolgens voerden ze een groter onderzoek uit met als centrale onderzoeksvraag: 'Zijn ledematen van mensen en dieren erg verschillend?'. Hiervoor hadden de kinderen een levensgroot menselijk skeletmodel ter beschikking, naast uiteraard hun eigen ledematen, en ter vergelijking de dierlijke skeletten in de tentoonstelling.

De reacties van de leerlingen tijdens en na de les waren zeer positief. Eentje repte van 'de leukste les in tijden!' en een ander zei: 'Ik wil met mijn ouders naar de tentoonstelling!'

Ook de leerkrachten beoordeelden de les heel goed: 'Hoe leuk is het om deze dingen in een echt museum te kunnen en mogen ontdekken? Veel leuker dan in een klas op een digibord!' Vanaf dit voorjaar is de workshop te boeken:

roombeekcultuurpark.nl

Meer berichten
Shopbox