Arthur Adam (links) en Stefan Schneider vormen samen AASS. Vrijdag presenteren ze in Atak hun debuutplaat. "We wilden in één weekend een paar stukken opnemen als een soort demo, in de studio van onze vriend Tim van Doorn. Dat liep wat uit de hand."
Arthur Adam (links) en Stefan Schneider vormen samen AASS. Vrijdag presenteren ze in Atak hun debuutplaat. "We wilden in één weekend een paar stukken opnemen als een soort demo, in de studio van onze vriend Tim van Doorn. Dat liep wat uit de hand." (Foto: Leonie Sandman )

Arthur Adam en Stefan Schneider verrassen zelfs zichzelf

  Cultuur

De band AASS brengt vrijdag zijn debuutalbum uit. De cd heet 'A soundtrack for new memories' en wordt gepresenteerd in het Atak café. We spraken met de bandleden.

Rare naam eigenlijk, AASS...
We bestaan uit twee personen: Arthur Adam en Stefan Schneider, dus AA en SS. En "Aaasss" was al een tijdje een onwillekeurige uitroep in Arthurs huis. En het is kort en krachtig.

Wie zijn Arthur en Stefan?
Arthur komt uit Enschede en is van oorsprong singer-songwriter en veelinstrumentenbespeler met een stem van elastiek. Hij speelde in allerlei bands en bracht onderhand al vier solo-cd's uit. Hij heeft ook het Twents Songschrijvers Gilde opgericht. Stefan komt uit Münster is van oorsprong jazzdrummer, met een frisse moderne sound en een voorliefde voor veel meer dan jazz. Studeerde af aan het conservatorium in Enschede, waar hij Arthur leerde kennen, en speelde met vele grote namen in en omstreeks de jazzwereld. Hij bedient bij AASS ook de sample-apparatuur en synthesizers.

Wat voor muziek maken jullie?
We werken volgens een eigenaardig muziekconcept: we spelen niet echt liedjes, meer 'stukken'. De teksten daarvan liggen vast, en we hebben per stuk steeds een aantal melodie-ideeën en wat muziekelementen die we goed vinden werken, maar de rest improviseren we, een beetje zoals dat bij jazz ook gebeurt. Maar het klinkt niet als jazz. We vinden allebei vaak de bands die we horen en zien te voorspelbaar, en door met onze eigen aanpak te werken worden we zelf regelmatig verrast met hoe een lied op het podium eruit komt.

Maar hoe klinkt dat dan?
AASS klinkt als spannende geduldige muziek, tussen Motorpsycho en Efterklang, met scheuten Radiohead, Pink Floyd, jazz (toch een beetje) en gekte. Soms kun je een paar minuten lang wegdromen bij subtiele klankbedjes, soms explodeert de boel en wordt er intens gerockt en gebeukt, en soms komt er gewoon een stukje disco of funk voorbij. Alsof je je laat meevoeren in een rivier.

Hoe kwam de cd tot stand?
Snel. We wilden in één weekend een paar stukken opnemen als een soort demo, in de Antwerpse studio van onze vriend Tim van Doorn. Dat liep wat uit de hand. We waren blijkbaar in topvorm, en Tim heeft het prachtig vastgelegd. Het is een momentopname van een band die elke keer wat anders doet, en we staan er goed op.

AASS, cd-presentatie + voorprogramma Writist
12 januari, Atak café, 20.30 uur, gratis entree.

Meer berichten
Shopbox