Samen een kaars branden voor overleden kinderen
Samen een kaars branden voor overleden kinderen (Jacky Fotografie)

'Het is een troostrijk moment voor menig ouder'

  Cultuur

“Het lijkt voor sommigen misschien een kleinigheid, maar voor ouders van overleden kinderen is het oplezen van de naam van hun zoon of dochter een heel troostrijk moment”, vertelt Bianca Fabricius van Afscheid met Gevoel. Samen met Miranda Smit-van Keulen van Kunst van Herinnering, verzorgt ze dit jaar voor de vijfde keer een herdenking voor overleden kinderen in Enschede.

Enschede - Op de tweede zondag in december, dit jaar op zondag 10 december, is het Wereldlichtjesdag. Fabricius: "Op deze dag steken mensen over de hele wereld om 19 uur een kaarsje aan voor kinderen, die worden gemist. Zo ontstaat een lint van licht en zetten we deze kinderen even in het licht.” Fabricius weet uit haar contact met ouders dat praten over het verlies van een kind moeilijk is. “Vaak willen ouders er wel over praten, maar weet de omgeving niet goed hoe er mee om te gaan. Daardoor wordt de naam van hun kind ook niet vaak meer genoemd. Met aandacht voor Wereldlichtjesdag hopen wij het wat gemakkelijker te maken om over het verlies te praten.”

Een kaarsje branden kan thuis of tijdens één van de herdenkingen in de regio. De Enschedese herdenking vindt plaats in het Uitvaartcentrum Enschede aan de Wethouder Beverstraat 104. “Iedereen die stil wil staan bij het gemis van een kind is deze avond welkom”, legt Smit-van Keulen uit. Ze doelt daarmee ook op broers en zussen, grootouders, vrienden en buren. En het gaat deze avond om alle kinderen: van doodgeboren kinderen tot volwassen kinderen.

Om 18.30 uur gaan de deuren van Uitvaartcentrum Enschede open. De herdenking begint om 18.45 uur en om 19.00 uur gaat de eerste kaars aan. De avond wordt ingevuld met woorden en muziek. Na de herdenking staat er koffie, thee en ranja klaar met wat lekkers. Aanmelden kan via wereldlichtjesdagenschede.nl of telefonisch bij Bianca Fabricius: tel. 06 - 4297 0990.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden