Jurgen van Houdt opent tentoonstelling 'De Verborgen Parel – Het Aramese erfgoed'

  Cultuur

Enschede - Wethouder Jurgen van Houdt heeft zaterdag de tentoonstelling 'De Verborgen Parel – Het Aramese erfgoed' geopend in de expositieruimte van de Openbare Bibliotheek Enschede.

Van Houdt sprak over de Arameeërs asl zijnde de 'verborgen parel van Enschede'. De tentoonstelling is georganiseerd door de landelijke Aramese Federatie in samenwerking met de lokale Aramese vereniging Platform Aram.

Dr. van Ginkel, onderzoeker van de Aramese Taal en Cultuur, Johny Messo, de voorzitter van de World Council of Arameans en Anne Turan, de secretaris van de Aramese Federatie, verzorgden interessante inleidingen. Daarnaast kreeg de Enschedese schilder Aydin Atto de Aram erepenning uit handen van de voorzitter van de Aramese Federatie Johnny Shabo. Atto is vooral bekend van zijn schilderijen over de genocide van 1915, de volkerenmoord op Armeniërs, Arameeërs en andere minderheden in het Ottomaanse rijk.

De tentoonstelling, gebaseerd op de boekenreeks The Hidden Pearl, bevat foto's, schilderijen en teksten over de 3.000 jaar oude geschiedenis van de Arameeërs en over de Syrisch-orthodoxe Kerk als erfgename van het oude Aramese erfgoed. De Arameeërs zijn een heel oud volk. Zij spreken het Aramees, de taal van Jezus en één van de weinige talen in de wereld die al ruim 3.000 jaar wordt gesproken én geschreven. Het Aramees was voor een periode van ongeveer 1500 jaar de lingua franca van het Midden-Oosten.

Ruim honderd waren aanwezig tijdens de opening. De tentoonstelling is tot en met 14 december te zien in het gebouw van de Openbare Bibliotheek aan de Pijpenstraat in Enschede.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox