Herma Lubbers (rechts) met bezoekers van de Huiskamer van de Wijk in de bieb van Twekkelerveld: "Als bieb heb je de taak om middenin de maatschappij te staan."
Herma Lubbers (rechts) met bezoekers van de Huiskamer van de Wijk in de bieb van Twekkelerveld: "Als bieb heb je de taak om middenin de maatschappij te staan."

Herma Lubbers is blij dat 'haar' bieb nu Huiskamer van de Wijk is

  Cultuur

Bibliotheek Twekkelerveld is sinds begin deze maand Huiskamer van de Wijk. Wethouder Hans van Agteren verrichtte de opening. Stagiairs Almina Garib en Rick Siebum interviewden Herma Lubbers, die de bieb én de Huiskamer runt.

Wat houdt Huiskamer van de Wijk in?

'Dat wil zeggen dat wij hier als bibliotheek zijn gaan samenwerken met mensen uit de buurt die iets willen ondernemen, bijvoorbeeld met SeniorWeb. Maar ook wijkcoaches kunnen hier komen zitten om een praatje te houden met buurtbewoners. We zijn heel laagdrempelig. We zijn meerdere dagen open en het is nu nog makkelijker geworden om binnen te stappen. Wat wil je eigenlijk nog meer als bibliotheek zijnde?'

Waarom doet de bieb het?

'Er waren bezuinigingsverhalen. Ook is er gezegd dat de bibliotheek moest sluiten. De wijk heeft het hier moeilijk mee. We hebben als wijk al zoveel moeten inleveren, zoals bijvoorbeeld het wijkgebouw. De bieb heeft toen voorgesteld om maatschappelijker te worden, meer in de samenleving te gaan staan en meer te doen voor de wijk. Ik vind dat dit een nieuwe taak van de bibliotheken is, omdat ze zo laagdrempelig zijn en bekend zijn bij een brede doelgroep.'

Wat is er allemaal te doen?

'We zien nu dat mensen niet alleen in een bibliotheek komen voor boeken, maar ook voor andere activiteiten zoals lessen en workshops. Zo kun je denken aan de computerlessen van SeniorWeb, contacten van wijkcoaches met de buurtbewoners, taallessen en de mogelijkheid om even samen een potje Rummikub te spelen.'

Hoe ziet de huiskamer eruit?

De Huiskamer van de Wijk is er voor iedereen. Echt iedereen kan bij ons binnenstappen, lid of geen lid. Er staat altijd een kop koffie en thee klaar. Waar hiervoor de computers stonden, is meer ruimte vrij gemaakt voor mensen die komen zitten.


Wie organiseert het?

Bibliotheek Twekkelerveld is 7 jaar geleden begonnen met een samenwerking met Estinea. Estinea ondersteunt mensen met een beperking. Zeker als Huiskamer van de wijk gaan we verder in onze samenwerking.

De bieb doet dit ook in samenwerking met de wijk, want iedereen mag hier iets ondernemen, zolang het maar past in de bibliotheek. Het is dus niet de bedoeling dat de bieb alles zelf gaat organiseren. Het is een samenwerking met de wijk en met instanties uit de wijk.

Meer berichten
Shopbox