Palmyra, een van de bekendste steden van het voormalige Aram. De tentoonstelling 'De Verborgen Parel – Het Aramese erfgoed' is binnenkort te zien in de bieb.
Palmyra, een van de bekendste steden van het voormalige Aram. De tentoonstelling 'De Verborgen Parel – Het Aramese erfgoed' is binnenkort te zien in de bieb.

Tentoonstelling en lezing over het Aramese erfgoed in bieb

  Cultuur

De tentoonstelling 'De Verborgen Parel – Het Aramese erfgoed' wordt zaterdagmiddag 25 november om 14.30 uur geopend in de Openbare Bibliotheek Enschede. Deze expositie is opgezet door de Aramese Federatie in samenwerking met de lokale Enschedese vereniging Platform Aram. De bijeenkomst wordt opgeluisterd met enkele lezingen.

Enschede - Dr. van Ginkel, onderzoeker van de Aramese Taal en Cultuur, Johny Messo, de voorzitter van de World Council of Arameans en Anne Turan, de secretaris van de Aramese Federatie, verzorgen interessante inleidingen. Aan het einde van openingsceremonie zal een Aramese Enschedeër, vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de Aramese cultuur, de Aram erepenning ontvangen uit handen van de voorzitter van de Aramese Federatie, Johnny Shabo. Deze erepenning refereert aan het oorspronkelijke woongebied van Arameeërs. Aram is de oude benaming van Syrië.

De tentoonstelling bevat foto's, schilderijen en teksten over de 3.000 jaar oude geschiedenis van de Arameeërs en over de Syrisch-orthodoxe Kerk als erfgename van het oude Aramese erfgoed. De Arameeërs zijn een heel oud volk. Zij spreken het Aramees, de taal van Jezus en één van de weinige talen in de wereld die al ruim 3.000 jaar wordt gesproken én geschreven. Het Aramees was voor een periode van ongeveer 1500 jaar de lingua franca van het Midden-Oosten. Daarnaast was het de taal van de grootste dichters en geleerden van de middeleeuwen. Voorbeelden hiervan zijn Jacob van Sarug en Michael de Grote.

De tentoonstelling is gebasseerd op The Hidden Pearl, een driedelig naslagwerk over de Syrisch-orthodoxe Kerk en haar Aramese Erfgoed. De tentoonstelling is vanaf 25 november tot en met 14 december te zien in het gebouw van de Openbare Bibliotheek aan de Pijpenstraat 15.

De openingsceremonie start om 14.30 uur. De bijeenkomst is openbaar en de entree is vrij. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Aramese Federatie: aramesefederatie@outlook.com

Meer berichten
Shopbox