Logo huisaanhuisenschede.nl


Hessel Bosch, fotograaf, muziekliefhebber en motorgek, is bezeten van zijn vak. Eind augustus opent er een bijzondere expositie met werk van hem.
Hessel Bosch, fotograaf, muziekliefhebber en motorgek, is bezeten van zijn vak. Eind augustus opent er een bijzondere expositie met werk van hem. (Foto: hessel bosch)

Hessel Bosch: een grote naam, maar onbekend in Enschede

  Cultuur

Hij moet zijn mooiste foto nog maken. Hessel Bosch, fotograaf, muziekliefhebber en motorgek, is bezeten van zijn vak. Al is zijn oeuvre indrukwekkend en de prijzen, die hij in de loop der jaren won, er niet om liegen, is het voor hem nooit goed genoeg. Maar kent Enschede hem ook? Niet echt. Vaak klonk er: 'Wie bin ie dan?'

Enschede - Hessel Bosch won onder meer de Gouden Camera, is lid van de internationale en prestigieuze club van fotografen Colour Art Photo en heeft de onderscheiding Gold Master uitgereikt gekregen in Boedapest. Hessel heeft altijd een goedlopende studio gehad, legde bands vast, werkte voor motorbladen als Motorvisie en reisde de wereld over. Hij fotografeerde van Berlijn tot Sjanghai, werd uitgenodigd om seminars en workshops te geven, onder meer voor Adobe en had een grote tentoonstelling in de Grote Kerk in Leuven. Maar in Enschede geen sjoege. Daar zijn wij Twentenaren goed in. Het wordt tijd om revanche te nemen en te kijken wat we zelf zomaar in huis hebben.

Markante kop

"We gaan een Rockfotografietentoonstelling samenstellen, waarin Harry 'The Joker' Somsen de hoofdrol speelt", vertelt Hessel. "Dit project is begonnen met een vriend van me, Rocco Chin alias Stanislaus Brewskovitsch. Hij zegde van de ene op de andere dag zijn goede baan op om een eigen biermerk te beginnen. Hij wilde een publiciteitsfoto voor in zijn winkels. Daar wilde hij een markante kop voor hebben en die moest ik fotograferen. Bij toeval stuitte ik op Harry en die man heeft een kop! Hij moest er aanvankelijk niks van hebben, maar toen hij mijn werk zag en merkte dat ik tegen de regels aanschop en mijn eigen visie volg, was hij helemaal om. Toen ging het balletje rollen."

Rockopera

"Harry heeft een muziekverleden en hij bracht me in contact met de band Diggeth. Daaruit is het idee ontstaan om een rockopera op poten te zetten, naar aanleiding van een geweldig stripboek van Willy van Haren. Daarin gaat het om een schrijver die geen letter meer op papier krijgt. Hij zit er helemaal doorheen, is zwaar aan de drank en een delirium volgt waarin hij allerlei visioenen krijgt. Dat stripboek ben ik op mijn eigen manier gaan interpreteren via foto's die afgedrukt worden op aluminium. Harry Somsen is daarin de hoofdpersoon. De rockopera rond dit thema is in voorbereiding en gaat internationaal, maar we gaan alvast een tipje van de sluier oplichten met een tentoonstelling in Enschede. Er is ook een trailer te bekijken op Facebook. De titel? 'Too Old to Rock 'n Roll, too Young to Die,' met dank aan Jethro Tull."

Iggy Pop

Samen met het werk van Hessel Bosch is er een aantal foto's te zien van Nicola Rubenberg. Zij was huisfotograaf van onder meer Iggy Pop, David Bowie en de Britse heavymetalband Motörhead. Nicola Rubenberg groeide deels op in de USA, volgde de Photo Academy in Berlijn en woont momenteel in Hamburg. In 1994 leerde Harry Somsen haar kennen toen hij, vijf jaar na de val van de Berlijnse muur, meewerkte aan de bouw van het grootste poppodium ter wereld met als decor de Brandenburger Tor. Nicola fotografeerde er indertijd als afstudeerproject. In 2015 heeft Harry Somsen, samen met Hessel Bosch, contact met haar gezocht en kwam het tot deze bijzondere samenwerking.


Expositie

Op 26 augustus is het zover. Dan opent de galerie aan de Marktstraat10 in Enschede haar deuren. De presentatie is in handen van Harry 'The Joker' Somsen, de muziek wordt verzorgd door one man band Frank Verhoef en er is speciaal bier van Stanislaus Brewkovitsch. De toegang is gratis. Om 14.30 uur 'geet 't los, dus 'in de benen!'

3 reacties
Meer berichten