Logo huisaanhuisenschede.nl


Is 'Despacito' van Luis Fonsi (rechts) en Daddy Yankee de grootste zomerhit van het jaar?
Is 'Despacito' van Luis Fonsi (rechts) en Daddy Yankee de grootste zomerhit van het jaar?

'Het succes van de lijst zit 'm in het gevoel dat de liedjes oproepen'

  Cultuur

Nederland geniet van de zomervakantie. Tegelijkertijd is ook de verkiezing van de zomerhit van het jaar in volle gang. Is 'Despacito' van Luis Fonsi en Daddy Yankee de grootste zomerhit van het jaar? Of gaat André van Duin dit jaar met de eretitel aan de haal? Zijn oude hit 'Als de zon schijnt' zou wel eens hoog binnen kunnen komen in de nieuwe Zomerse 50, de jaarlijkse hitlijst met de meest populaire zomerhits ooit.

Enschede - "Beide liedjes krijgen momenteel erg veel stemmen via de website", zegt Enschedeër Martijn de Lange van de Zomerse 50. "Despacito staat al weken op nummer 1 in de Top 40 en is hoor je overal op de radio, maar het nummer van André van Duin is natuurlijk ook bij iedereen bekend dankzij de Jumbo-reclame."

Stemmen tot 14 augustus

In de stand kan nog wel verandering komen, de stembus op www.zomerse50.nl is open tot en met zondag 13 augustus. Onder alle stemmers wordt een vakantie naar Tsjechië verloot, de winnaar mag met vijftien vrienden een week doorbrengen in een luxe vakantievilla. "En misschien is er wel een andere zomerhit die ineens veel stemmen krijgt", vertelt De Lange, "zoals 'Súbeme la radio' van Enrique Iglesias of 'Sunny days' van Armin van Buuren."

Bij 150 radiozenders
De Zomerse 50 2017 is vanaf maandag 14 augustus te horen bij 150 radiozenders in Nederland en België. In de Zomerse 50 staan elke zomer de grootste zomerhits ooit. Dit jaar is de zeventiende editie. De lijst is in 2001 begonnen bij TV Enschede FM, waarna elk jaar meer radio- en tv-zenders aanhaakten.

Bijna vergeten hits

"De Zomerse 50 bevat zomerhits van de laatste 50 jaar", vertelt bedenker Martijn de Lange. "Dus je hoort ook veel bekende liedjes voorbijkomen, nummers die je bijna alweer vergeten was. Het succes van lijst zit in het gevoel dat de liedjes oproepen. Als je deze hits op de radio hoort, word je ontzettend vrolijk. Bij veel nummers horen herinneringen aan vakanties met de caravan, over zomerliefdes of aan de eerste vakantie zonder je ouders. Aan elke liedje kleeft een herinnering."

Lambada

Vorig jaar stond 'Lambada' van Kaoma bovenaan, gevolgd door Bryan Adams met 'Summer of '69' en Deorro en Elvis Crespo met 'Bailar', dat de zomerhit van 2016 was.

reageer als eerste
Meer berichten