Logo huisaanhuisenschede.nl


Regine Ryckoort draagt haar winnende verhaal voor. Achter haar juryvoorzitter Gerard Kocx van de bieb.
Regine Ryckoort draagt haar winnende verhaal voor. Achter haar juryvoorzitter Gerard Kocx van de bieb.

Vlaamse Regine Ryckoort wint Enschedese schrijfwedstrijd

  Cultuur

Regine Ryckoort heeft de schrijfwedstrijd in het kader van de Week van de Amateurkunst gewonnen. Een Vlaamse die in Enschede meedoet aan een schrijfwedstrijd, is dat niet vreemd? "Nee, hoor. Ik struin het internet af op zoek naar dit soort wedstrijden. Als het thema me aanspreekt, schrijf ik."

Enschede - Het thema luidde 'Samen'. Ryckoort wist er wel raad mee. Ze schreef een aangrijpend verhaal over een dementerende vrouw. Het perspectief - de dementerende is de verteller - maakt het extra bijzonder. "Ik werk zelf met deze doelgroep. Vandaar dat dit onderwerp dicht bij me ligt."

Fietsvakantie

Ryckoort was woensdag aanwezig bij de uitreiking. Daarna knoopten zij en haar partner er nog een paar dagen Twente aan vast. Op het moment dat we haar bellen, een dag na de uitreiking, zit ze op de fiets: "We hebben er vandaag al heel wat kilometers op zitten. Hebben net een fikse klim achter de rug. Waar wij wonen is het vlakker. We vinden Twente echt prachtig."

Dat vond de jury ook van Ryckoorts korte verhaal. "Een prachtig invoelbaar verhaal, dat je ontroert. Herkenbaar ook", aldus een van de juryleden. Een ander schrijft: "Knap dat ze met zo weinig woorden zo snel een goed beeld neer weet te zetten van de drie personen in dit verhaal."

Klooster

Ryckoort wint twee boekenbonnen ter waarde van samen 50 euro met dit verhaal. Daarmee heeft ze de kosten van het reisje er bij lange na niet uit, toch? "Haha, nee. Maar daar gaat het mij ook niet om. Ik won één keer eerder een prijs met een verhaal. De ervaring van de uitreiking in dat mooie klooster (De Wonne, red.) vond ik prachtig. Alleen het voordragen vond ik doodeng. Ik stond er letterlijk met bibberende benen. Gelukkig hield het bibberen na de eerste zin op."

Op plek twee in de wedstrijd eindigde Doortje Stam en op plek drie Linsey Knol. De Publieksprijs ging naar Yasmin Haidar Khalaf. De wedstrijd is al enkele malen eerder gehouden. Steeds in het kader van de Week van de Amateurkunst. Het betreft een samenwerking tussen Bibliotheek Enschede, Huis aan Huis en Broekhuis Boekhandel. Dit jaar hadden 23 mensen een verhaal ingezonden.

De avond werd gepresenteerd door biebbaas Gerard Kocx en stadsdichteres Margot Veldhuizen droeg een gedicht voor. In de jury zaten Trudie Lucardie (St Literaire Manifestaties Enschede), Hanneke Mentink (Voorheen communicatie Bieb Enschede), Mykos Teuben (Boekhandel Broekhuis), Bram Mieras ( Docent Nederlands aan Vavo Lyceum Enschede) en Catharina Broekman (Communicatie Bieb Enschede).

De winnende verhalen zijn te lezen op http://www.wakenschede.nl/schrijfwedstrijd-2017-verhalen/

reageer als eerste
Meer berichten