Theatersport met Op Afroep: Democratie op het toneel

  Cultuur

Een wedstrijd. Niet op het veld of in de ring, maar op het podium. Dat is theatersport. Het publiek bepaalt grotendeels het onderwerp. Kortom, het is een vorm van democratie op het toneel. Op zaterdag 6 mei kun je het meemaken in het Vestzaktheater aan de Walstraat. De Enschedeërs van Op Afroep ontvangen opponent Allure uit Breda. Door Abraham Beth Arsan

Enschede - "De groep Allure bestaat al tien jaar en ze zijn extreem gemotiveerd om in Enschede hun jubileum extra glans te geven door het publiek te verrassen en te laten lachen", vertelt Simone Umboh (33) van Op Afroep over haar collega's uit Breda.

Zij denkt verder dat het knusse Vestzaktheater de 'leukste plek' is voor de spelers om op het podium goed te kunnen improviseren om er een geslaagde avond van te maken. "Er kunnen maximaal zestig mensen in het Vestzaktheater, maar ik hoop dat er meer mensen komen, zodat er extra stoelen geplaatst moeten worden", spreekt Umboh haar positieve verwachting uit.

Publiek

"Wij vinden niet alleen belangrijk dat er veel mensen komen, maar het publiek is ook erg belangrijk als inspiratiebron. Het publiek komt niet alleen kijken en luisteren, maar wij vragen op een uitnodigende manier mensen uit de zaal om plaats te nemen op het podium en ons te inspireren met aparte onderwerpen. Een sketch wordt vooral gebaseerd op wat het publiek ons meegeeft. Voor we een scene beginnen, vragen we aan het publiek bijvoorbeeld een voorwerp, een droom, een muziekgenre of emotie, die vervolgens verwerkt worden in de scène. Wij hebben namelijk echt geen script of vaste tekst voor handen. Veel mensen weten het niet, maar alle scènes worden echt op het toneel geïmproviseerd. De teams kunnen helemaal niets voorbereiden", aldus de enthousiaste voorzitter van Op Afroep.

Cursus

De toneelwedstrijd in het Vestzaktheater wordt door drie onafhankelijke rechters beoordeeld en begint om 20.30 uur. De entree bedraagt 8,50 euro inclusief een consumptie. Umboh laat tenslotte weten dat de vereniging in september met een nieuwe cursus 'Improvisatietheater' gaat beginnen, voor mensen die graag dit genre van theater willen beheersen.

SAMENWERKING

Dit is de wekelijkse Uittip. Hierbij werkt Huis aan Huis samen met Cultuur in Enschede.
Zie voor meer informatie over de samenwerking:
cultuurinenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden