Een reeks van tegenslagen zorgde er voor dat Robert Vlietman (geheel links) acht maanden geleden op straat belandde. Humanitas biedt hem nu onderdak. Vlietman ging er van start met een toneelclub. Foto: Robert Hoetink
Een reeks van tegenslagen zorgde er voor dat Robert Vlietman (geheel links) acht maanden geleden op straat belandde. Humanitas biedt hem nu onderdak. Vlietman ging er van start met een toneelclub. Foto: Robert Hoetink

Robert krijgt leven weer op de rails met toneelspel

  Cultuur

Een reeks van tegenslagen zorgde er voor dat Robert Vlietman acht maanden geleden op straat belandde. Humanitas biedt hem sinds drie maanden onderdak. Vlietman ging er van start met een toneelclub. Dat geeft richting aan zijn leven. Donderdag volgt de eerste opvoering van zijn 'Uit de goot!'.

ENSCHEDE – Je raakt je werk kwijt, gaat scheiden en moet je huis onder de prijs verkopen. Het is een rijtje tegenslag dat mensen herkennen. Robert Vlietman kwam er door op straat terecht. Vijf maanden lang werd het van kwaad tot erger. Toen raapte hij zijn moed bijeen om bij Humanitas naar binnen te stappen.

'Op de bodem'

"Ik was op de bodem aangekomen", vertelt Vlietman. "Je probeert nog een tijd de schijn op te houden. Op dat moment kon het me echter niet meer schelen dat iedereen zag dat ik bij Humanitas aanklopte. Het is een goede beslissing geweest. Bij Humanitas boden ze onderdak, ze wilden er naar me luisteren, ze spraken me moed in en gaven daardoor kansen."

'Wat wil je dan?'

Robert Vlietman zag het drie maanden geleden niet meer zitten. Hij kon de neerwaartse spiraal zelf niet keren. Bij Humanitas zette één vraag hem aan het denken. "Ze vroegen me wat ik zelf wilde. Ik had eerlijk gezegd geen idee, maar de vraag bleef: 'Wat wil je dan?'. Vroeger heb ik wel eens toneel gespeeld. Dat vond ik mooi. Langzaam groeide het vertrouwen dat ik daar iets mee kon doen. Ik ben binnen Humanitas gewoon van start gegaan en heb met medebewoners en personeel een toneelstuk in elkaar gezet."

Daadkracht

De daadkracht van Vlietman viel op. Het toneelspelen uit vroeger dagen inspireerde hem tot het bedenken, regisseren en organiseren van een compleet toneelstuk. Uitgangspunt is daarbij zijn eigen situatie en de hulp van Humanitas. "Alles wat ik deed was nieuw voor me. Iedereen heeft ook fantastisch geholpen. Tot inbreng in de verhaallijn en de manier van toneel spelen toe. Het is een heel herkenbaar verhaal geworden, met veel inleving. Donderdag 20 april gaan we om 16.00 uur met z'n allen de planken op. Prismare heeft de zaal kosteloos beschikbaar gesteld. Mooi toch?"

Dit is de wekelijkse Uittip. Hierbij werkt Huis aan Huis samen met Cultuur in Enschede.
Zie voor meer informatie over de samenwerking: cultuurinenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden