Een gitarist, een accordeonist en een saxofonist zorgen een avond lang voor bruisende muziek. "Het is de live muziek die avonden als dit op gang brengt." Foto: Orkfotografie.nl
Een gitarist, een accordeonist en een saxofonist zorgen een avond lang voor bruisende muziek. "Het is de live muziek die avonden als dit op gang brengt." Foto: Orkfotografie.nl

Balfolk: een avondje lekker dansen tot je erbij neervalt

  Cultuur

Wie het eenmaal heeft meegemaakt, is voor altijd verkocht. Balfolk is gewoon puur dansplezier. Ongedwongen bewegen op lekkere live muziek. Zaterdag 25 maart is er een balfolkevenement in de Audiozaal van de Vrijhof op de campus van Universiteit Twente. Vanaf 5 euro kun je komen kennis maken.

ENSCHEDE - "Iedereen kan meedoen en iedereen doet ook mee", roept Lucas Kooijman enthousiast. "Balfolk heeft een hele lage drempel en voor nieuwe bezoekers beginnen we met een uurtje instructie. Vanaf 18.45 uur is het zaterdag inloop en om 19.00 uur beginnen we met de introductie. We leggen de danspassen van de avond uit. Dat werkt heel snel. De rest van de avond hoef je over die pasjes echt niet meer na te denken."

Live muziek

Die rest van de avond begint om kwart over acht. Als organisator heeft Kooijman twee acts uitgenodigd. Een gitarist, een accordeonist en een saxofonist zorgen een avond lang voor bruisende muziek. "Het is de live muziek die avonden als dit op gang brengt. Balfolk is een mix van traditierijke volksmuziek met pop, rock en jazz. Heel actief, heel vernieuwend en heel aanstekelijk."

Bazz2

De eerste act van de avond is Bazz2. Kooijman: "Een kersvers duo met accordeon en saxofoons. Zij blazen een zwoele fusion van folk en jazz de zaal in." Vervolgens brengt Geronimo de dansers in beweging. "Deze gitarist is in z'n eentje enerverender dan een complete band. Zaterdag spat de energie er weer van af."

'Vier of vijf per jaar'

Kooijman organiseert al sinds 2011 balfolks in Enschede. Het dansen laat hem niet los. "Voor 2011 waren er al vijf jaar lang balfolks in Enschede. Maar niet meer dan een per jaar. Nu hebben we er vier of vijf per jaar en het blijft genieten. Het bezoek wisselt. Van 60 tot 150 mensen per keer. De sfeer is altijd fantastisch. Wanneer de bands zijn uitgespeeld, gaan de fanatiekelingen vaak nog door. Ook dit keer hebben we op steenworp afstand van de Vrijhof alvast een zaaltje geregeld. Daar kunnen we doordansen tot we omvallen."

SAMENWERKING

Dit is de wekelijkse Uittip. Hierbij werkt Huis aan Huis samen met Cultuur in Enschede. Zie voor meer informatie over de samenwerking: cultuurinenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden