Voorzitter Simone Umboh: "We zijn met z'n zeventienen. Allemaal verschillende mensen. Van jong tot oud. De jongste is 21 en naar de leeftijd van de oudste durf ik niet te vragen."
Voorzitter Simone Umboh: "We zijn met z'n zeventienen. Allemaal verschillende mensen. Van jong tot oud. De jongste is 21 en naar de leeftijd van de oudste durf ik niet te vragen."

Met spandoek en buren naar Op Afroep in Vestzaktheater

  Cultuur

'Neem spandoek, buren en vrienden mee' roept theatersportvereniging Op Afroep. Zaterdag 18 maart speelt de vereniging in het Vestzaktheater een voorstelling met 'Aangenaam Verrast'. Optredens van theatersportverenigingen bieden verrassing en improvisatie. Het publiek mag zich ook nog eens in de 'strijd' mengen.

ENSCHEDE - "Nee, een echt gevecht is het natuurlijk niet", geeft Op Afroep-voorzitter Simone Umboh toe. "In een theatersportwedstrijd staan twee verenigingen op het toneel, die elkaar vooral stimuleren en inspireren. Je wilt elkaar graag overtroeven in vindingrijkheid, vloeiend spel en zeggingskracht. Wanneer de ander iets moois doet, dan heb je daar waardering voor. Tegelijkertijd ga je onmiddellijk aan de slag om te laten zien dat het nóg beter kan. Zo daag je elkaar uit en verras je niet alleen het publiek, maar soms ook jezelf."

Umboh is nu twee jaar voorzitter van de club. Zo doet ze iets terug voor al het plezier dat het lidmaatschap haar heeft bezorgd. "Na jarenlang in musicals te hebben gespeeld, ben ik vier jaar geleden met dit improvisatietheater begonnen. Ik vind het fantastisch. De vrijheid, het spelplezier, het onverwachte, alles is leuk bij een theatersportvereniging. En dan is Op Afroep ook nog eens heel bijzonder. In z'n soort is dit een grote vereniging. We zijn met z'n zeventienen. Allemaal verschillende mensen. Van jong tot oud, de jongste is 21 en naar de leeftijd van de oudste durf ik niet te vragen, en uit alle lagen van de bevolking. Door die diversiteit leren we extra veel van elkaar. Iedereen heeft zijn eigen insteek, kracht en zwaktes. Dat kom je in het improvisatietheater allemaal tegen."

Bij de theatersportverenigingen mag ook het publiek een rol spelen. Dat heeft z'n voor- en nadelen weet Umboh.

"Je kunt er als publiek bij betrokken raken. Veel mensen vinden dat mooi. Het kan echter ook een drempel opwerpen. Mensen denken misschien 'Ojé, ik moet meedoen, dan blijf ik liever thuis'. Nou, niks moet. Wij spelen voor ons plezier en het publiek komt voor het plezier. Je doet dus wat je zelf wilt en wij dwingen tot niets. Zaterdag wordt gewoon een lekker ontspannen avond, we beginnen om 20.30 uur."

SAMENWERKING
Dit is de wekelijkse Uittip. Hierbij werkt Huis aan Huis samen met Cultuur in Enschede. Zie voor meer informatie over de samenwerking:

cultuurinenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden