Remko Vrijdag: ''Het publiek gaat echt mee op reis met de Oriënt-Expres. Heel anders dan in de film.'' (Foto: Willem van Walderveen)
Remko Vrijdag: ''Het publiek gaat echt mee op reis met de Oriënt-Expres. Heel anders dan in de film.'' (Foto: Willem van Walderveen)

Ga je mee met Remko Vrijdag op reis met de Oriënt-Expres?

Cultuur

Wie kent de film Murder on the Orient Express niet? De vele verfilmingen van de detectiveroman Moord in de Oriënt-Expres van Agatha Christie zijn wereldwijd door een miljoenenpubliek bekeken. Nu is er een theatervoorstelling van gemaakt die op zaterdag 17 en zondag 18 februari in het Wilminktheater te zien is met een topcast.

door de redactie

ENSCHEDE - Remko Vrijdag is detective Hercule Poirot. Hij belooft een prachtige voorstelling. ‘’Waarom de mensen moeten komen kijken? Theater geeft extra magie, die een film niet heeft’’, zegt de acteur, die onder meer bekend is van het televisieprogramma Het Klokhuis en als had als Willy Wonka de hoofdrol in de theaterkraker Charly and the Chcolate Factory.

Murder on the Orient Express wordt met een sterrencast gespeeld, maar het is geen kopie van de film of het boek. Aanpassingen zijn noodzakelijk. ‘’In het boek zijn er twaalf moordverdachten. Wij hebben gekozen voor acht. Ook is het einde anders’’, zegt Remko. Daarin speelt hij uiteraard de belangrijkste rol. Er moet een moord worden opgelost. ‘’Op het einde loop ik de zaal in. Ik zeg ‘jullie moeten het beslissen’ tegen de rest van de cast. Er komt nog een verrassende wending, maar die onthul ik niet. Het moet uiteraard ook een verrassing blijven.’’

Het publiek vindt het prachtig. ‘’Zo sta ik ineens tussen de bezoekers. Ze keken op en dachten: wat gebeurt er nu? Zo zijn er meer verrassende elementen in onze voorstelling. Het publiek gaat echt mee op reis met de Oriënt-Expres. Heel anders dan in de film. Het zijn echt levende mensen waar je naar kijkt. Dat maakt het theaterstuk van een verfilming ook zo bijzonder. De zoektocht naar de dader is bloedstollend. Dat was in het boek en de film al zo en dat is in het theater niet anders.’’

Voor wie het verhaal nog niet kent: op een winteravond stapt detective Hercule Poirot aan boord van de Oriënt-Expres. Net na middernacht komt de trein plotseling tot stilstand door een hevige sneeuwstorm. De volgende ochtend is er één passagier dood. Alle reizigers lijken een alibi te hebben, maar wie spreekt de waarheid als niets is wat het lijkt? De passagiers richten zich tot detective Poirot. Hij moet voorkomen dat de moordenaar opnieuw toeslaat. Het decor is inventief met onderdelen van een trein. ‘’In deze voorstelling zie je de hand van regisseur Jasper Verheugd. De inhoud en de vorm zijn helemaal in overeenstemming met elkaar.’’

‘Theater geeft
extra magie,
die een film
niet heeft’

Meer informatie

Murder on the Orient Express met onder anderen Remko Vrijdag, Gerrie van der Klei en Lone van Roosendaal speelt op zaterdag 17 (20.00 uur) en zondag 18 februari (14.30 uur) in het Wilminktheater. Ga voor kaarten naar www.wilminktheater.nl.

De Sint Josephkerk.
Renovatie kerkdeuren Sint Josephkerk 2 mrt, 14:42
Glanerbrug heeft een Euregio adviesdag.
Euregio adviesdag 2 mrt, 12:27
Afbeelding
Fiona Weide heeft cursus tekenen in de Zessprong 2 mrt, 08:49
Orrsing Schoenmode heeft nu ook schoenen van het merk Footnotes.
Ontdek het merk Footnotes bij Orrsing Schoenmode 1 mrt, 15:44
Op Afroep in actie tijdens de WAK. (Foto: Geert Foekens)
De WAK zoekt nieuwe vrijwilligers 1 mrt, 11:28
Rick Ardesch, Bert van Losser, Gerard Bos en Paul Krabbe. (Foto: RTV Oost).
Bijpraten over het amateurvoetbal 1 mrt, 10:02
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Torben Aalbers werkt mee aan de zonneauto van Brunel.
Enschedeër Torben Aalbers dit jaar actief in Brunel Solar Team 29 feb, 15:50