Het werk 'Bestek op schilderstafeltje'.
Het werk 'Bestek op schilderstafeltje'.

Twentse Realisten hebben eerste groepsexpositie in Concordia

Cultuur

Bij Filmhuis Concordia loopt sinds dinsdag 9 januari de eerste expositie van de Twentse Realisten.

Enschede - Vorig jaar, op dinsdag 23 mei, hieven acht figuratieve schilders het glas bij De Verééniging in Hengelo. Ze vierden de oprichting van de Twentse Realisten, een groep kunstzinnige geestverwanten die schilderen in de stijl van het Noordelijk Realisme. Na een korte zoektocht kunnen de Twentse Realisten dankzij de hulp van cultuurcoach Jacintha Blom hun eerste expositie aankondigen, in Concordia aan de Oude Markt.

De expositie – in het trappenhuis naar de filmzalen – is toegankelijk tijdens openingsuren van Concordia, tot en met 13 februari. Het gaat om olieverfschilderijen in de stijl van het Noordelijk realisme, van herkenbare landschappen tot mysterieuze stillevens. De betovering van film en stilstaand (geschilderd) beeld gaan volgens de Twentse Realisten goed samen. “Als je aan Realisme denkt komen bij liefhebbers al snel namen van beroemde 19e-eeuwse schilders naar boven. Namen zoals Gustave Gourbet, Édouard Manet, Jean-Bapiste Corot, Ilja Repin, Jozef Israëls of John Singer Sargent. Het waren allemaal meesters in hun vak, het kunstschildersvak. Met de komst van nieuwe verven en kleurpigmenten gecombineerd met het technische vakmanschap werden werken van deze schilders alom gewaardeerd. In de tweede helft van de twintigste eeuw verschoof de aandacht steeds meer naar moderne, conceptuele kunst. Waardevolle vakkennis dreigde verloren te gaan. Een aantal - voornamelijk in het noorden van Nederland actieve - kunstenaars hebben in Groningen de Klassieke Academie opgericht, waardoor vakkennis van de oude meesters bewaard is gebleven en dus overgedragen kon worden. Onder begeleiding van Twentse Realist Bryan Rietman, die afstudeerde aan de Klassieke Academie in Groningen, kregen de technieken van de oude meesters in 2013 voet aan de grond in Hengelo. Bryan begon in de Hengelose binnenstad met het geven van lessen in klassieke schildertechnieken. De lesruimten veranderden door de jaren heen een aantal keren, maar de (schilder)principes bleven hetzelfde’’, aldus Concordia.

Drijvende krachten achter de oprichting van de Twentse Realisten zijn Eveline Lugard en Henk Uitslag. Zes van de schilders die Bryans lessen bezoeken, maken nu - net als Bryan zelf - deel uit van de Twentse Realisten: Eveline Lugard, Henk Uitslag, Mark de Kok, Cihan Gerçek en (oud-)stadsdichters Wouter Munsterman en Jos Eertink. Het achtste lid is de Enschedese kunstenaar Maarten Dalstra.

De Sint Josephkerk.
Renovatie kerkdeuren Sint Josephkerk 2 mrt, 14:42
Glanerbrug heeft een Euregio adviesdag.
Euregio adviesdag 2 mrt, 12:27
Afbeelding
Fiona Weide heeft cursus tekenen in de Zessprong 2 mrt, 08:49
Orrsing Schoenmode heeft nu ook schoenen van het merk Footnotes.
Ontdek het merk Footnotes bij Orrsing Schoenmode 1 mrt, 15:44
Op Afroep in actie tijdens de WAK. (Foto: Geert Foekens)
De WAK zoekt nieuwe vrijwilligers 1 mrt, 11:28
Rick Ardesch, Bert van Losser, Gerard Bos en Paul Krabbe. (Foto: RTV Oost).
Bijpraten over het amateurvoetbal 1 mrt, 10:02
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Torben Aalbers werkt mee aan de zonneauto van Brunel.
Enschedeër Torben Aalbers dit jaar actief in Brunel Solar Team 29 feb, 15:50