Dit jaar is het de vijftigste keer dat er een carnavalsoptocht door Krekkelstad trekt. Hier een afvaardiging van het BOCK tijdens de wagenkeuring bij de Tuffelkroepers.
Dit jaar is het de vijftigste keer dat er een carnavalsoptocht door Krekkelstad trekt. Hier een afvaardiging van het BOCK tijdens de wagenkeuring bij de Tuffelkroepers.

Carnavalisten willen niet vijf jaar wachten op jubileumfeest

  Cultuur

KREKKELSTAD - Het carnaval zet Enschede weer even op z'n kop. Een paar dagen lang heeft Prins Coen de sleutel van de stad in handen. Krekkelstad is dan de naam. Uiteraard wordt de vrolijke machtsovername uitbundig gevierd. Daar hoort zaterdag 25 februari ook de carnavalsoptocht bij.

Het startschot voor de optocht wordt zaterdag om 11.11 uur gegeven. Goed gesmeerd met goudgeel vocht gaat de bonte stoet dan op pad. Een extra feestelijke tocht dit keer, want het is de vijftigste keer dat de carnavalsoptocht door Krekkelstad trekt.

"Inderdaad niet echt een carnavalesk jubileum", geeft Jeffrey Veld, perschef van de BOCK (Bestuur Optocht Commissie Krekkelstad) toe. "Dan moeten we wachten tot de 55ste editie. We vonden vijftig keer toch een extraatje waard. Daarom is de BOCK 500 in het leven geroepen. Een extra prijs van 500 euro voor de beste deelnemer in de optocht. We nodige het publiek uit om zaterdag die keuze te maken. Verder gelden de gebruikelijke prijzen voor de diverse categorieën."

Volgens Veld wordt het dit jaar een fantastische optocht. "Wat ons opviel is dat er dit jaar minder 'drinkketen' meedoen. Zo noemen we de groepen carnavalisten die zonder al te veel aandacht voor aankleding gewoon lekker feestend meelopen of meerijden. Dit jaar telt de optocht ruim vijftig inschrijvingen. Allemaal groepen, wagens, duo's of solisten die met een duidelijk 'verhaal' naar de optocht komen. Zo is de optocht een blijvend stukje volkscultuur. Vorig jaar waren er volgens politietelling tienduizend toeschouwers. Dan mag je toch spreken van een prachtig evenement. Als het weer een beetje meezit, gaan we daar dit jaar flink overheen."

Van uitvoerige praalwagens tot simpele eenlingen zal er weer veel sociale kritiek en eenvoudige leut te beleven zijn in de stoet. Jeugd de Veldmaat is liever bouwer dan bob, De Gifkikkers steken de draak met carnaval zelf en Bjorn en Ricardo vinden hun eigen bijdrage niet zoveel voorstellen 'moar den optocht wordt er wel nen stuk langer van!'. Van Volkspark via Stadsmaten, binnenstad, Oude Markt, Ei van Ko, De Heurne gaat het naar de Molenstraat, waar burgervader (maar nu even niet!) Onno van Veldhuizen de prijzen zal gaan uitreiken.

Dit is de wekelijkse Uittip. Hierbij werkt Huis aan Huis samen met Cultuur in Enschede. Zie voor meer informatie over de samenwerking: cultuurinenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden