Foto: Hans Assink

Columbus

  Column

Column Hans Assink

De tijden worden steeds raarder. De koeien krijgen minder voer omdat er anders geen huizen kunnen worden gebouwd. Zelfs Johan Cruijff zou het niet logisch vinden. Het is net zoiets als met die mondkapjes in de trein, dat mogen geen goede mondkapjes zijn. Het rijmt, maar eigenlijk is het niet te rijmen.

En ineens schijnen er excuses te moeten komen voor de gedragingen van Piet Hein, Abel Tasman, Jacob Roggeveen en misschien wel Grote Pier. Columbus werd al onthoofd in Baltimore. Nou ja, zijn beeld dan hè. Ze zoeken nog naar ‘Het ei van’. Ik voel me zo langzamerhand verplicht om ook een punt te gaan maken over racisme, dat schijnt zo te horen. Nou, ik ben tegen racisme. Punt. En dat ik vroeger vrolijk biertjes heb gedronken met Zwarte Robbie, Rooie Jos en Geile Geert had helemaal niks met racisme te maken, maar gewoon met bier drinken.

Maar, komt tijd, komt raad, op een dag ontplooit zich enig voortschrijdend inzicht en daarom wil ik bij deze mijn excuses maken. Het dient natuurlijk gewoon Robbie, Jos en Geert te zijn.
Ook mijn excuses voor de ooit door mij gebezigde naam van Blackie, in vroeger tijden de vaste linksback van Vosta 12. Daarnaast beloof ik plechtig nooit een vakantie naar het Zwarte Woud te boeken noch een all inclusive aan de Zwarte Zee. Verder onderteken ik de actie voor afschaffing van de Zwarte Cross en de plaatsen Zwartsluis, Zwartebroek en Zwartemeer moeten van de kaart. Ook sta ik niet graag in de schoenen van Sjaak Swart.

Hé voetjebal. Gelukkig hebben wij met Jans een trainer die niks van racisme moet hebben. En hij zit bij de goede club hè. Ons eerste standbeeld was er eentje van Koefoe! En we hebben ook nog een erelid als Tutu! Me dunkt.
Ik zie het niet donker in voor komend seizoen. Jans was leraar Duits en Streuer deed de HBS aan de Borneostraat. Van een intelligente lockdown gaan we naar intelligent voetbal!

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Zijn boek Kollum is te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl of 06 - 112 456 11. Via assink@home.nl mag ook. Nu in de aanbieding: drie halen, twee betalen! (zwart geld mag nog net).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden