Hennie Kuiper
Hennie Kuiper (Foto: PR)

Kansen voor de fiets

  Column

Beste stadsgenoten,

We hadden bij de jaarwisseling niet kunnen vermoeden, dat we in het nieuwe jaar zo verrast zouden worden door een niets ontziende besmetting. We bouwen grote wolkenkrabbers, grote vrachtschepen met weet ik hoeveel vervoerscapaciteit, we vliegen zelfs naar de maan. Maar dan opeens staan we met zijn allen wereldwijd met de rug tegen de muur. Er heerst een pandemie op Moeder Aarde. Corona!! Het heeft ons geweldig te pakken. Het nieuws op radio en TV wordt bijna alleen bepaald door dit gegeven. Brexit en veel andere zaken lijken ondergeschikt.

Gelukkig wordt er keihard gewerkt door heel veel mensen om onder dit juk vandaan te komen. Ja, en wat houdt in zo’n tijd de fietsburgemeester van Enschede eigenlijk bezig? Ik vind het persoonlijk wel een heel spannende tijd. Op de eerste plaats gaan mijn gedachten naar families die direct met deze ellende te maken hebben gekregen. Qua gezondheid of zakelijk.
Natuurlijk speelt corona een grote rol voor iedereen. Ja, en hoe gaan we er dan mee om? Het biedt kansen voor de fiets. Je kunt met de fiets zonder te veel persoonlijk contact vrijwel overal op de plaats van bestemming komen. Maar hoe gaan de spelregels worden voor wat betreft de 1.5 meter? Al fietsend zal dat nog wel lukken, maar hoe gaat dat in zijn werk bij stoplichten en kruispunten. De verkeerskundigen komen voor grote, nieuwe uitdagingen te staan. Verder kan het voor het woon-werkverkeer ook een hele goede reden zijn om definitief de fiets als vervoermiddel te gebruiken. Daarmee wordt ook het Openbaar Vervoer minder belast.

De lagere scholen zijn ook weer open. En de rest van het onderwijs zal wel weer volgen. Rutte zei dat 8 km fietsen naar school best kan. Dat juich ik van harte toe. Reeds eerder zei ik dat fietsen verbindt. Het is gezond. Je geest ontspant. Dus fietsen maar, lekker met je neus in de wind!! De fiets is ook een mooi alternatief voor de auto om de veiligheid bij het halen en brengen van kinderen naar school te verbeteren.

Ik sluit even mijn ogen en droom weg. Bij de schoolgaande jeugd gaat zich weer een nieuwe generatie toprenners melden. Waarom eigenlijk niet? Als je op jonge leeftijd veel fietsen vanzelfsprekend vindt, dan blijf je dat doen. Mijn carrière begon in feite ook door drie jaar lang van Erve Kuiper in Denekamp (mijn geboorteplaats) naar Enschede te fietsen om daar de UTS te bezoeken. Met mijn broer 25 km heen en 25 km weer terug. Iedere dag. Door weer en wind. Het heeft mij voor een groot gedeelte gevormd. En veel gebracht.

Tot slot zou toch ook nog willen opmerken dat de pandemie ons ook wel iets heeft geleerd in nederigheid. Laten we ons allemaal goed aan de spelregels houden. Raak zeker niet in paniek. Dat is een slechte raadgever. Blijf rustig. Met een koel hoofd en een warm hart. Natuurlijk hoop ik net als jullie dat deze periode snel tot het verleden behoort.

Hennie Kuiper, Fietsburgemeester van Enschede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden