Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Jos Hooiveld

  Column

Terwijl de regering en het RIVM maar blijven zeggen dat ze alles op alles zetten om het coronavirus in te dammen, krijg ik het akelige gevoel er maar niet uit dat er veel misgaat. We hebben te weinig tests, te weinig (goede) mondkapjes en een dreigend tekort aan ic-bedden en beademingsapparatuur. Zou het nou zo moeilijk zijn om zelf mondkapjes te maken?

Dat ‘alles op alles’ wekt ook geen enkel vertrouwen. Dan denk ik aan de tactiek Jos Hooiveld. Een verdediger die het niet gewend is om te scoren en daar ook niet voor is opgeleid, wordt naar het front gestuurd om naderend onheil te keren. Als alles op alles moet worden gezet dan is de situatie in feite hopeloos.
Een week geleden was het aantal doden in ons land nog 179. Nu staat de teller op 884. Dat is zo’n beetje maal vijf. Deze maandag plus 93 doden. Maar dat klopt waarschijnlijk niet helemaal, want er kunnen ook doden bij zitten die al eerder overleden zijn, zo melden de autoriteiten. Zelfs de doden goed tellen lukt niet.

Het kan erger, met Wit-Rusland, Brasil en Trump, maar wat de regering beoogt met de speciaal aangestelde coronagezant, ene Feike Sijbesma, is mij duister. Ik zag ‘m op tv, maar hij lachte mij teveel. De associaties koekenbakker en te dikke kop vielen.
Waarom doen ze het in Duitsland beter? Veel meer inwoners, minder doden. Zit er misschien een stofje in het Duitse bier dat als vaccin werkt? Of zijn ze beter in de anderhalve meter en het handen wassen? Waarom vinden velen thuis blijven zo moeilijk? Het is bij lange na geen oorlog.
Ik doe elke dag een puzzel en een sudoka. En als Zoonlief zegt dat het sudoku is, kijk ik even of de Veltinsen, de Warsteiners en de Perlenbachers al koud zijn. Voor de stofjes.
Of er meer positiefs is? Ach, onze Trainer Trainer is wel ontslag aangezegd… En het is 1 april.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Piet staat voor Passie In Elke Tekst. In deze thuisblijftijden is zijn boek Kollum een aanrader. Te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl of assink@home.nl of 06 - 112 456 11. Boekhandel Broekhuis heeft Kollum ook, net als de Primera Jan Haast in Glanerbrug.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden