Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Peerd van Assink

  Column

Vroeger was niet alles beter, maar van corona hadden we geen last. En er waren nog echte winters. Vandaar een soort van gastcolumn, van ene Peter B., ooit een snelle rechtsbuiten van Vosta, nu bierbrouwer.
‘Wij groeiden op in de jaren ‘50 en ‘60 in de Pinksterbloemstraat, in de wijk Het Ribbelt. Onze buurt was zo kinderrijk dat deze naam in onze familie wel eens werd verbasterd tot 'Het Rebbelt'.

Het grasveld voor onze deur was voor ons het centrum van het heelal, en we waren daar de godganse dag aan het spelen, tenminste als we niet door de politie van het 'gazon' werden gestuurd. Maar dan konden we altijd nog uitwijken naar het Schreurserve, Roberskom of Stokhorstbos.

In die tijd zag je de scharensliep en lompenboer nog af en toe in de straat, en kwamen de kolenboer, melkboer, kruidenier Punte en groenteboer Assink nog zeer regelmatig hun koopwaar aanbieden of langs brengen. Het meest interessant voor ons was de komst van groenteboer Assink, want die kwam altijd met paard en wagen. Zijn paard stond als het niet voor de kar liep in een wei naast 'De Haan zijn Gat', waar later het smurfendorp aan de Kotkampweg is verschenen. Van die wagen is menig appeltje per ongeluk afgevallen en in onze maag terecht gekomen.

In de koude winter van ’62-’63 hebben we bij ons in de straat een imposant natuurverschijnsel mogen meemaken.
Terwijl we bezig waren een iglo te bouwen, verscheen Assink met zijn paard en wagen in de straat. Daar schonken we eigenlijk nauwelijks aandacht aan, totdat het paard plotseling vlak naast ons met een enorme straal zijn plas liet lopen.
Gebiologeerd en ademloos stonden we voor ons gevoel minutenlang toe te kijken hoe paard en wagen geleidelijk aan in een enorme wolk damp verdwenen. Toen we even later naar binnen werden geroepen voor een dampende kop hete chocolademelk waren dan ook nog steeds diep onder de indruk van de onvergetelijke ervaring met 'het Peerd van Assink.’

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Bestel zijn boek Kollum via uitgeverij@twentekst.nl of 06 -11245611.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden