Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Soaltkloet'ns

  Column

De carnaval in Enschede doet al jaren vreselijk zijn best, maar wil maar niet groeien. Misschien zijn we wel te veel stad en te weinig dorp. Nee, dan Boekelo. Daar hebben ze een carnavalsvereniging met maar liefst 350 leden. En dat onder zo'n 3000 inwoners. Meer dan tien procent is dus lid van de carnaval. Omgerekend naar Enschedese maatstaven - met een slordige 170.000 inwoners - zouden we hier dan zeker 17.000 carnavalisten moeten hebben. Nu kan ik heel goed tellen, en zelfs dubbel, maar dat halen de Grenskeerlkes, Daaltrappers, Gifkikkers, Heutinkkrekkels, Tuffelkroepers en consorten echt niet.

Hoe flikken ze dat in Boekelo? Nou, dat weet ik ook niet. Maar ik weet wel dat de Soaltkloet'ns, zo heet de carnavalsclub daar, al jaren iets moois neerzet met de Boekelo avond. Ik was er toevallig bij, in De Buren. En ik moet zeggen, het smaakt naar meer. Mooie dansjes van de Springwichter, prima muziek en cabaret waar Marc Marie jaloers op zou zijn.
De Aansmoezeniers (Boekelo's voor presentatoren) Pim en Ben kunnen zo als duo naar Op1. En Bertha voor de oudejaarsconference is ook geen slecht idee. Bertha had het over de drie B's.bDe eerste B duurde het langst en dat was wel logisch, want het was de Brexit. In twentytwenty wordt alles anders door de Brexit zei Bertha. Bertha kon dat twentytwenty wel waarderen: het ging over Twente Twente! Ze haalde de studenten van de UT erbij en ineens was er een nieuwe taal: Twengels. Joa joa of yeah yeah? Wot differens dos it meek.

De tweede B ging over de boeren en de derde was de bladblazers. Bertha vond die bladblazers maar niks. Gewoon met de hark, da's veel beter. Slimme mensen, daar in Boekelo. En een topshow, die Boekelo avond. Ik vroeg de moeder van de dochter die met mijn dochter in de klas op het Kottenpark had gezeten nog hoe lang die Boekelo avond eigenlijk al bestond. Ze wist het niet. De volgende dag een sms'je: sinds plus minus 1983.

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Bestel zijn boek Kollum via uitgeverij@twentekst.nl of 06-112 456 11.
Broekhuis en Primera Jan Haast in Glanerbrug hebben 'm ook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden