Foto: Franklin Veldhuis

Column Bertspraak: Dronken achter 't stuur

  Column

Een lezer schrijft het volgende:
Beste Bert, wat vind je van een dronkaard die een ander aanrijdt en er vervolgens van door gaat terwijl het slachtoffer ernstig gewond achterblijft. Als de dader wordt gepakt komt hij er bij de strafrechter maar al te vaak van af met een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat is toch te gek! Wat is jouw mening?

Beste lezer, inderdaad, als ik aan alcohol denk dan gaan mijn gedachten niet direct uit naar het lekker met je auto deelnemen aan het verkeer, Integendeel. Doe je dat toch dan ben je alleen al daardoor strafbaar. Iets anders is als door jouw gedrag een ander ernstig letsel oploopt en je te beroerd bent om je om die ander te bekommeren. Wil de strafrechter je om die reden kunnen veroordelen, bijvoorbeeld wegens moord of doodslag, dan zal aangetoond moeten worden dat je de bedoeling had om die ander ernstig letsel toe te brengen, respectievelijk te doden!

En daarin zit hem het probleem: hoe kun je die bedoeling aantonen bij iemand die hartstikke dronken is? In feite hebben we hier te maken met twee misdrijven: het rijden onder invloed van alcohol én het toebrengen van lichamelijk letsel dan wel moord/doodslag. Bij het eerste misdrijf volstaat men vaak met een taakstraf en/of een voorwaardelijke (gevangenis-)straf. Bij het tweede misdrijf moet onomstotelijk worden bewezen dat de dader de bedoeling had om dat letsel enzovoort toe te brengen.

Overigens is het momenteel gelukkig zo dat onze regering overweegt om in het verkeersrecht de strafrechtelijke bepaling bij het doorrijden na letsel of dood strenger te gaan toepassen door het woord bedoeling wat ruimer op te rekken. Bijvoorbeeld door inderdaad te bepalen dat die bedoeling geacht wordt aanwezig te zijn als je besluit met te veel alcohol of drugs gebruik te maken van je motorrijtuig te midden van andere verkeersdeelnemers.

De minister van justitie heeft al aangekondigd daar onderzoek naar te gaan doen!

In deze rubriek beantwoordt jurist Bert Jannink regelmatig vragen van lezers. Ook een vraag of wilt u reageren op dit stukje? Stuur dan een mail naar bertjannink@oulook.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden