Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Natte droom

  Column

Een bezoekje aan de kerk is zo gek nog niet als er een Winterbierfestival wordt gehouden. Op de tweede zaterdag in 2020 zijn er zomaar acht bierbrouwers uit den lande neergestreken in de Grote Kerk op de Oude Markt en ze hebben maar liefst zestig zelf gebrouwen biertjes meegenomen. Amen.

De eerste halte kon wel eens Rigtersbier uit Buurse worden. Everybody else is doing it so why can't we klinkt in ieder geval goed en er zal wel iets van koffie in zitten, want het is een stout-coffee. Wel 10 procent, dus biertje nummer twee zou zomaar een Jekaterina van Stanislaus Brewskovitch uit Enschede kunnen zijn: een vette, dikke, stevige, pikzwarte stout van 10,5 procent. Het gas zou dan even terug kunnen en dat kan bij het Groningse Ludina met een Pinot Sour Ba van 5,5 procent of bij Van de Streek uit Utrecht met een Bock jij of bock ik, een non alcoholic bock. Echt.

Jopen uit Haarlem is dichtbij. De Extra Dry January, 6 procent Brut IPA met fruit, kruiden en bloemenaroma's, lonkt, maar dat doet de Baby you're a rich man, 8 procent New England DIPA met Azacca en Chinook, ook en anders wel de Je zuster op een houtvlot! Met Monroe hop!

Wordt het niet eens tijd voor een bezoek aan Bliksem & Ramses uit Breda en een Hemelvuur, een 9 procent tripel van drie granen en drie hoppen en een vleugje kaneel? Hoor ik iemand zeggen van: hoe meer bier ik drink hoe mooier de vrouwen? Het lijkt wel een vrouwenfestival; je hebt blond, donker, stout, rond, zwaar, vol, licht zuur, fruitig en dubbel IPA…

Hoor ik iemand zeggen dat Jeangu Macrooy ooit op de vrijdagmiddag bij Stanislaus in de winkel heeft opgetreden? Hoogste tijd voor een Natte droom! 8 procent en 's nacht gebrouwen met verse, natte Single Wet Hop Manderina Bavaria uit Zuid Duitsland. Ik ben klaar. De Hazy Sunrise van Brouwerij Kees uit Middelburg kan mooi mee naar huis voor de zondagmorgen.

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Zijn boek Kollum is te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl en 06 - 112 456 11. Broekhuis heeft 'm ook, net als de Primera Jan Haast in Glanerbrug! Nu bijna in de aanbieding voor 16,95 euro

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden