Foto:

Berenloop - Column Hans Assink

  Column

Doet die Hans Assink nog een beetje aan hardlopen, hoorde ik laatst en ik ben de beroerdste niet, dus zal ik die vraag maar gelijk beantwoorden met een volmondig 'ja'. Wel met de kanttekening dat vooral de kwalificatie 'een beetje' klopt.
Deze jongeman stond zondag ineens aan de voet van de Brandaris in de Torenstraat in West op de rode loper te wachten voor het startschot van de 23e Berenloop.
De oorzaak was een moment van onbedachtzaamheid, lef, durf en overmoed ergens op een mooie aprilavond, waarbij naar alle waarschijnlijkheid ook de verstandelijke mogelijkheden van het doorgaans toch redelijk functionerende brein enigszins van slag waren gebracht door wat hoppige sapjes. Die avond schijn ik me te hebben opgegeven voor de Berenloop. Samen met Zoonlief, Broerlief, Neeflief en Vrouwvanneeflief, ofwel het complot. Dat was in april. De Berenloop is de eerste zondag in november. Tijd zat dus om te trainen.

Nou, een lang verhaal kort, die tijd heb ik genomen. Dat kwam door het weer. Was het niet te koud of te nat, dan was het wel te warm tot veel te warm en als het eens lekker loopweer was had ik net even geen zin of wat anders te doen. Het eerste loopje kwam in september.
De hamvraag is dan meteen of je je in acht weken tijd op kunt trainen voor de halve marathon. Het antwoord was simpel: we zullen het zien. Een schema was zo gemaakt. Eind september kon ik het al een uur en twintig minuten volhouden.
Wel met een paar pauzetjes erin, maar toch. En geen blessures, ook belangrijk. Chips en pinda's gingen in de ban, honing op het bruine brood en er werden zelfs biervrije dagen afgekondigd, maar die waren uiteindelijk op de vingers van een hand van een lepraleider te tellen. Koolhydraten heb je nu eenmaal ook nodig.

Dé test voor de Berenloop was de Herfstloop van AC Tion. 15 kilometer. (wordt vervolgd)

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Bestel zijn boek Kollum via uitgeverij@twentekst.nl of 06-11245611. Broekhuis en de Primera Jan Haast in Glanerbrug hebben 'm ook!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden