Foto: Hans Assink

Extinction Bokbier - Column Hans Assink

  Column

Gelukkig, de aarde gaat gered worden. Marianne Thieme is gestopt, maar Extinction Rebellion is opgestaan. Hulde! Maandag protestdag. Van Sydney tot Berlijn en van New York tot Amsterdam. Ze blokkeerden de weg voor het Rijksmuseum en daar was niet elke Amsterdammer blij mee.

Maar lieve mensen, het is voor een goed doel dat ze protesteren. Enschede aan Zee klinkt misschien wel leuk, maar als je wat beter nadenkt is het dat niet. Bovendien, protesteren mag.
En wat mij betreft helemaal als het voor zeg maar een hoger doel is - voor ons allemaal en de toekomstige kinderen - en niet voor een specifieke groep als bijvoorbeeld de boeren of het onderwijs. Dan past het eigenlijk niet om er zoveel te arresteren. Ik hoorde ze zelfs lieve liedjes zingen over de politie.

Ze hebben ook een website. Ik citeer: 'Onze overheden doen niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crisis. Daarom gaan we vanaf 7 oktober met duizenden mensen de straat op in Amsterdam, Berlijn, Londen, New York en andere steden in de wereld om de druk op de politiek te verhogen. We protesteren op een vreedzame, creatieve en veilige manier. Daar hebben we zoveel mogelijk mensen bij nodig.'

Voorlopig gaan ze lekker, Extinction Rebellion. Ze zitten al in 631 steden in 54 landen. Wat mij betreft komen ze ook naar Enschede. Al valt hier weinig extra verkeershinder te veroorzaken.
De Oude Markt bezetten zou nog het beste zijn, maar uiteraard niet de terrassen. Vanaf het terras kan er mooi gefilmd worden hoe vredelievend er gezongen wordt voor het klimaat en die beelden gaan dan wereldwijd. Mooie reclame voor Enschede, toch?

Wel wil ik nog even klagen over de naam, Extinction Rebellion. Te agressief. Iets met 'green' erin is beter.

Ze kunnen ook de Boekelosestraat gaan bezetten. Want daar moeten de vrachtwagens langs die het bokbier 0.0 van de Grolsch naar de Military brengen. Bokbier 0.0? De wereld is echt kapot.

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Bestel zijn boek Kollum via uitgeverij@twentekst.nl of 06-11245611. Broekhuis en de Primera Jan Haast in Glanerbrug hebben 'm ook!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden