Zeevonk

  Column
Foto: Hans Assink

Hoe het op Terschelling was? Lekker. Geen paraplu nodig en heel lang ook geen sokken of een lange broek. Nou was dat niet zo gek, want toen ik aan boord ging van de Friesland (de veerboot) zei ik dat ik nog nooit met zulke temperaturen aan boord was gegaan. Niemand, zei Zoonlief heel bijdehand. Het was de dag van de records, 39 graden in Harlingen.
In zee was het prima uit te houden. Maar de eerste dagen was het wel te warm voor de Zandzeebar. Op de camping was het vol. Alle plaatsen bezet. Het Breukelens hartenjagen was weer een succes, het zandbakken liep als vanouds en de jutter vormde een prima combi met koffie en pondkoek.
Wel een aantal vreemde vogels gespot. En dan bedoel ik niet de rotgans, de kanoet, de eidereend, de bontbekplevier, de wulp of de kluut. En ook niet de bonte strandloper, de dwergstern, de blauwe kiekendief, de rosse grutto, de kleine zilverreiger of de tureluur.
Nee, in de tent schuin tegenover spotte ik twee jongeren met een rechterhand waarin zich constant een mobieltje bevond. Of ze nou op de fiets zaten, naar de douche liepen of weet ik wat deden, altijd tuurden ze op het schermpje.
Zij zagen dan ook niks van de mooie sterrenhemel en de zeevonk die zich op een mooie zomeravond aan ons zou gaan openbaren. Half veldje S naar het strand. Iemand had het zelfs over het noorderlicht, maar die had waarschijnlijk teveel jutter op.
O, weet u niet wat zeevonk is. Nou, dan geeft de zee licht, zoiets. Is natuurlijk matchfixing, maar gelukkig is er op de Noordzee geen VAR. Bij de Dammesaan zag ik Twente 1-1 spelen tegen PSV. Dochterlief zwijmelde van Garcia Garcia in zijn witte T-shirt.
De Bilt, Breukelen en zijn broer gingen nog vissen op de pier in West. Viel de broer van Breukelen van de pier af, in zee! s'Avonds zat zijn oor dicht. Miss Breukelen had er een 'popper' voor en dat ging via de neus. Kwam het water uit zijn oog!

Het boek Kollum van Hans Assink is te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl en 06 - 112 456 11. Broekhuis heeft 'm ook, net als de Primera Jan Haast in Glanerbrug!

Meer berichten