Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Oranje is hot

  Column

Zou het toeval zijn dat de twee finalisten van het Pindacuptoernooi in een oranje shirt spelen?
Oranje is hot.
Max wint de Grand Prix in een oranje Oostenrijk en de Oranjevrouwen gaan tegen Zweden voor een heuse WK-finale. En dat met een rechtsbuiten die negen van de tien ballen aan de verkeerde kleur geeft, twee backs die dat acht van de tien keer doen en een coach die er ook niet veel van snapt.
Tegen Italië stonden we met 2-0 voor en in de 87e minuut wisselde ze twee speelsters tegelijk en dat had ze nooit mogen doen, want als je er eentje in de 87e minuut wisselt en eentje in de 89e dan doe je qua tijdrekpraktijken betere zaken en onderbreek je een eventueel slotoffensief van tegenstander twee keer zo vaak, hoorde ik een deskundige zeggen.
Maar goed, met een beetje geluk winnen we van Zweden en staan we zomaar in de finale.

In de Pindacup is dat niet gelukt. Het was ook veel te warm.
Pas in de derde en vierde helft kwam ik een beetje op gang.
En dan heb ik in de spaarzame minuten die ik heb meegespeeld ook nog mijn rechter schoen kapot getrapt. Op rechtsvoor hebben de tenen nu windkoeling.
Dat zorgt gelijk voor een aardig dilemma, 'want moet je op mijn leeftijd nog nieuwe voetbalschoenen gaan kopen?', is dan de terechte vraag.

Het antwoord blijf ik voorlopig schuldig. Ik ben ook beter in vragen stellen dan in antwoorden geven. Waarom stelt die Sarina Wiegman Jill Roord niet op en Anouk Dekker? Dekker is ijzersterk in de lucht. En waarom doet die Spitse zo'n beetje alle ballen naar achteren?
En, ook niet onbelangrijk, wie moet ik nemen voor de Tourpool? Toch nog maar een keertje Valverde?

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Zijn beste columns zijn verzameld in de bundel 'Kollum'. Het boek is te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl en 06 - 112 456 11. Broekhuis heeft 'm ook, net als de Primera Jan Haast in Glanerbrug!

Meer berichten