Foto: Hans Assink

Column Hans Assink - 'Over een paar jaar zwemt iemand de Elfstedentocht binnen de 24 uur'

  Column

Het is wat met onze mooie stad. De vuurwerkvrije zones worden afgeschaft omdat er geen geld meer voor is. Miljoenen komen ze tekort op het stadhuis. Maar intussen is wel de halve stad opgebroken. Werkelijk overal kom je opgebroken wegen tegen. Gisteren zelfs bij mij in de straat. En op de Wooldriksweg kun je weer fietsen, maar daar hebben ze een soort van Parijs-Roubaix-route van gemaakt met achttien stroken kasseien.
Ach, er zijn ergere dingen. De warmte. 36 graden gaat het worden. Als er één iemand is die het vandaag warm heeft dan moet dat wel Maarten van der Weijden zijn. Hij heeft vier dagen in het koele water gelegen.

Maar wat een held. De Elfstedentocht zwemmen.
Van Leeuwarden naar Sneek, van Sneek naar IJlst, van IJlst naar Sloten, van Sloten naar Bolsward, van Bolsward naar Workum, van Workum naar Hindeloopen, van Hindeloopen naar Stavoren, van Stavoren naar Harlingen, van Harlingen naar Franeker, van Franeker naar Dokkum en van Dokkum naar Leeuwarden: het opschrijven alleen al is een hele klus.
Maarten van der Weijden is een held. Dat gaat nooit iemand hem nadoen, dacht ik even, maar waarom eigenlijk niet. Maak er gewoon een jaarlijkse wedstrijd van. Het WK Elfstedentocht zwemmen. Je kunt er ook een elfdaagse wedstrijd van maken, een soort Tour de Friesland. De eerste etappe is Leeuwarden-Sneek, de tweede Sneek-IJlst, enzovoort, tijden optellen, klassementje maken, gele wetsuit voor de leider, de groene voor het puntenklassement. Ach ja, het is maar een idee. En het is warm.
En over een paar jaar zwemt iemand de Elfstedentocht binnen de 24 uur, in een elektrische zwemsuit. Dat gaat net zo als met de elektrische fiets, wat ik je brom. Maar goed, dit kollumpje is klaar. En als ie mislukt is, is dat niet erg. Want Maarten zegt 'Als iets niet lukt, begin dan gerust nog een keer'.

Hans Assink (assink@home.nl) heeft zijn beste columns verzameld in 'Kollum'. Het boek is te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl en 06 - 112 456 11. En Broekhuis heeft 'm ook!

Meer berichten