Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: 'voor elke eik een palmboom'

  Column

Het blijven gouden tijden voor de kat van Wouter Bos, maar eigenlijk zitten we te wachten op een kat die processierupsen eet.

Of een hond, een tamme parkiet, een zwaluw, al maakt dat nog geen zomer. Hoogste tijd om eens een boompje op te zetten over de eikenprocessierups.
Een petitie om meer te doen tegen de overlast is al meer dan 7000 keer ondertekend in ons mooie Enschede. Maar volgens bomenexpert Jacques van den Hof van de gemeente is het onmogelijk om de overlast weg te nemen, zo lees ik in Tubantia.

Maar aan preventieve bestrijding hebben ze niet gedaan, terwijl daarmee de overlast met 85 procent wordt teruggedrongen, zo is elders ontdekt. Het zal met geld te maken hebben.
Ik zou zeggen van kappen al die eiken. Gewoon mee ophouden. En voor elke eik een palmboom planten. Anticiperen op de opwarming van de aarde noem ik dat.
Zag ik niet laatst al een krant Enschede aan Zee? En om de biodiversiteit te versterken zou ik er gelijk wat bananenplanten tussen zetten, met wat bamboe, Perzische slaapboom en Australische sperzieboon van het merk Harry Noorderbroek.

Maar wat doen we in Enschede? We kappen een rij prachtige kastanjes aan de Hoge Boekelerweg. Monumentale kastanjes nog wel. Daar is ook een bomenexpert langs geweest. Ene Bert Nijhuis had snel door dat de bomen besmet zijn met een bloedingsziekte en vroeg of laat het loodje zullen leggen. Het protest uit de buurt smoorde. Maar het kan dus wel, kappen.

Ik zie mogelijkheden voor een actiegroep Alle eiken het land uit! Wel een beetje zielig voor de eikenprocessievlinders, want die verdienen eigenlijk beter. Die zijn er ook steeds meer en meer -dat moet wel, toch- maar je hoort niemand over overlast. Dat wordt geheid nog een actiegroep: Red de processierupsvlinder!
Al met al zitten we aardig in de nesten.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Vorige week verscheen de bundel 'Kollum' met zijn beste columns. Het boek is te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl

Meer berichten