Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Winnen, winnen, winnen

  Column

Winnen winnen winnen. In de Grolsch Veste maken drie elftallen een ereronde omdat ze de competitie hebben gewonnen. Ajax gaat de Champions League winnen, Tom van der Molen de Giro, Kruijswijk de Tour, Mathieu van der Poel (Tourwinnaar in 2023, 2024 én 2025) het WK op de weg en de Lieke Martensen en Viviannes Miedema het WK in Frankrijk (als de Gele Hesjes zich tenminste koest houden).
En dan wint Duncan het Songfestival ook nog. Maastricht heeft zich al gemeld voor de organisatie in 2020. Ik zou zeggen, waarom Enschede niet. Dat moet toch op het Van Heekplein kunnen. En anders overdekken we de Grolsch Veste voor een week.
De KNVB is tegenwoordig heel soepel in het verplaatsen van wedstrijden toch. Op het vliegveld is ook plek zat. Enschede maakt vast wel een mooi feestje van zo'n Songfestival. Als het winnen van de Keuken Kampioen Divisie zo uitbundig gevierd wordt dan weten we genoeg.
Al dat gewin is natuurlijk mooi, maar de echte winst komt van een Enschedese in Amsterdam. Precies. Sharon Dijksma. Wethouder in de hoofdstad. (En we hebben de burgemeester ook al. Nu nog iemand die de baas wordt bij Ajax).
Dijksma wil in 2030 geen vieze auto's meer in de stad hebben. Hulde! Een verbod op vervuilende benzinemotoren. Minder zwaveldioxide, minder benzeen, minder stikstofdioxide, minder fijnstof - inderdaad minder, minder, minder. Is die gruwelijke speech van Geert W. toch nog ergens goed voor geweest.
Ik zou zeggen van wethouders van Enschede waar blijven jullie? Kunnen hier die diesel- en benzinewagens ook niet in de ban? Zijn we al geen Fietsstad? Hebben we al geen Solar Team op de UT dat zo'n beetje wereldkampioen is in het rijden met auto's op zonne-energie? En dan willen we natuurlijk ook winnen van Amsterdam, dus wij doen het in 2029!
De techniek is het probleem niet, lees ik in de krant. Waar wachten we op. Schone lucht.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Een boek met zijn beste columns ligt al bijna bij de drukker.

Meer berichten