bert jannink buurtbemiddeling
bert jannink buurtbemiddeling (Foto: Franklin Veldhuis)

Bertspraak: Hennepkwekerij bij de buren op zolder?

  Column

Een hennepkwekerij. Gewoon op zolder van een woonhuis. Een lezer maakt zich zorgen. Hij heeft onlangs een huis gekocht. Nu wil hij een brandverzekering sluiten. Een opstalverzekering dus. Dat moet hij natuurlijk ook van zijn bank. Hij zit met het volgende probleem.

Je hoort vaak dat een verzekeraar moeilijk gaat doen indien in de nabijheid van zo'n huis brandgevaarlijke werkzaamheden worden verricht. Werkzaamheden waar je als eenvoudige koper niet van op de hoogte bent. Hennepkwekers lopen nu eenmaal niet te koop met hun kwalijke praktijken.

Maar, zo vreest de vraagsteller, stel dat mijn huis afbrandt en stel dat mijn verzekeringsmaatschappij een uitgebreid onderzoek gaat doen naar de oorzaak. En stel dat ze ontdekken dat bijvoorbeeld mijn buurman op zijn zolder een hennepkwekerij bezit. Kan mijn verzekering dan zeggen dat als ze dit hadden geweten toen ik de verzekering aanvroeg en de overeenkomst sloot zij mijn huis niet zouden hebben verzekerd, dan wel een veel hogere premie zouden hebben berekend. En dat ze dus een uitkering weigeren?

Gelukkig kan ik de lezer geruststellen. Het is wel zo dat je bij het sluiten van de verzekering alle jou bekende risicofactoren moet mededelen op het aanvraagformulier, maar als het om belendingen gaat, dus om huizen en objecten die in de buurt van je huis staan, kun je je beroepen op de zogenaamde belendingenclausule, die als het goed is met zoveel woorden in je polis staat.

Deze clausule houdt in dat de verzekeraar zich bekend verklaard met de huidige en toekomstige belendingen, alsmede met de inrichting en het gebruik van die belendingen.
Het is natuurlijk duidelijk dat als die clausule niet in de polis zou staan, je hartstikke druk zou worden om op gezette tijden na te gaan wat je directe buren nu weer in hun hoofd hebben gehaald en uitspoken! En dat is natuurlijk niet te doen.

Kijk toch voor alle zekerheid de polis nog eens goed na.

Bert Jannink schrijft voor deze krant stukjes over recht. Wilt u reageren of ook een vraag stellen? Mail dan naar bertjannink@outlook.com

Meer berichten