Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Wijzer

  Column

Terwijl de Boys van Poesiets zomaar richting het kampioenschap zweven, zweef ik nog even naar de Stemwijzer. Want ik heb een 'Oproep voor de verkiezing van de provinciale staten op woensdag 20 maart 2019' gekregen, zoals het linksboven op de stempas vermeld staat.

Wat me direct opvalt is dat het dichtstbijzijnde stemlokaal niet meer de Zuiderspeeltuin is, maar Stadsbank Oost Nederland aan de Spelbergsweg. Waarom is dat? Ik ga veel liever naar een speeltuin dan naar een bank. Bovendien, bij de Zuiderspeeltuin zijn ze altijd zo aardig, dat gaat bij een bank nooit lukken. Gelukkig leert verder onderzoek op de kandidatenlijst dat speeltuin Hoogeland er nog wel bij staat.

Maar goed, waar gaan we op stemmen? De stemwijzer biedt uitkomst en ik moet zeggen dat ze hem deze keer uitstekend in elkaar hebben gezet. Mijn top drie is precies de top drie die ik voor ogen heb en dat is wel eens anders geweest. Dan had ik ineens DENK bij de bovensten staan of de Piratenpartij. Wel heb ik nog 50 procent SGP in me en dat geeft ook te denken, net als 38 procent PVV en 31 procent Forum.

Maar ja, dat is Overijssel. Hoe zou het in Friesland zijn? Ik wil de Stemwijzer voor Friesland ook wel even invullen, gewoon als check. Mooi niet. Friesland heeft geen Stemwijzer! En Utrecht, Groningen, Drenthe en Zeeland ook niet! We zijn terug bij de Zeven Provinciën! Vreemde zaak.

Dan maar even naar Limburg. Daar gaat het over het dichtdoen van een kerncentrale, maar ook stelling 26 is een mooie: de provincie moet zorgen dat er meer oefenruimte en financiële steun komt voor popbands. Eens. Mijn top drie van Overijssel, PvdA, GroenLinks en de Dieren, wordt in Limburg ineens voorbij gestreefd door de SP. En DENK gaat van 69 naar 77 procent. Forum is nog steeds de hekkensluiter, maar de PVV is in Limburg de VVD voorbij. Maar verder komt de lijst aardig overeen met die van Overijssel. En maar 54 procent 50Plus houd je jong.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Binnenkort komt er een boek van de beste columns uit.

Meer berichten