Foto: PR

Column Hans Assink: 'Als je iemand wilt zijn, moet je een verhaal hebben'

  Column

Als je tegenwoordig iemand wilt zijn, moet je een verhaal over jezelf hebben, een verhaal dat je helemaal zelf moet bedenken.

Dat is nogal een opgave, want we moeten onze identiteit ook nog eens voortdurend herzien. Je bent niet zomaar iemand en dan klaar. De biografie van de maakbare mens is nooit af, je moet telkens opnieuw vertellen wie je bent. Omdat onze identiteit een narratief karakter heeft gekregen, moeten we ons verhaal voortdurend bijhouden en updaten om interessant te zijn voor andere mensen…

…Als er geen lot bestaat en je helemaal zelf mag bepalen hoe je leven loopt, ligt de druk hoog, hoor. Als je onder die druk bezwijkt en het niet lukt je identiteit bij te houden, ben je niemand meer. Dat leidt tot een diep gevoel van zinloosheid. Het is te zwaar om iemand te zijn. We moeten nadenken over wat het is om mens te zijn. Daarom moeten we samen van gedachten wisselen.

We moeten accepteren dat het leven bestaat in het omgaan met de vraag naar onze eigen identiteit en de zoektocht naar het leiden van een betekenisvol leven. We moeten rustig zijn met onze onrust. Dat is nooit klaar, het is een permanente bezigheid.

Bovenstaande woorden kreeg ik tot mij terwijl ik ook op de tribune bij Twente - Helmond had kunnen zitten. Op een vrijdagavond zat ik in Amsterdam bij de theatervoorstelling 'Tissues 1 euro' van Dochterlief en 24 andere studenten theaterwetenschap.

Nieuwe Doelen heet de club en ze lieten een verrassend originele voorstelling zien rond het thema identiteit. En met de wetenschap dat een burn-out zomaar op de loer ligt, waren de eerste 200 worden van dit stukje een inkoppertje.

En dat de jeugd af en toe goed nadenkt, is mooi en geruststellend. Want de jeugd moet de wereld redden.

Scholieren die spijbelen voor een schoner milieu, beter kan het niet.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Piet staat voor Passie in elke tekst.

Meer berichten