Foto:

Column Buurtbemiddeling: 'Oorlog' in Enschede

  Column

Alina en Rohat zijn drie jaar geleden met hun zoontje uit Syrië naar Nederland gevlucht. Uiteindelijk krijgen ze een flat toegewezen. Ze kunnen er echter niet de rust vinden waarop ze hadden gehoopt.

Zoals zoveel flats is ook deze erg gehorig. Ze klagen dan ook steen en been over de radio die de nog jonge vrouw Liza boven hen de hele dag heeft aanstaan. Het gezin heeft er zelfs al meerdere malen de politie bijgehaald. Ook hebben ze bij de woningbouwvereniging steun gezocht.

Ze maken zich vooral grote zorgen om hun zoontje, die angstig en onrustig is en slecht slaapt. Alina en Rohat wijten dit alles aan de muziek van Liza. Hun wens is dat Liza de radio de hele dag uit laat of anders tenminste 's avonds na 20.00 uur. Ze bonken dagelijks met een stok tegen het plafond, wat zeker ook voor het zoontje nog meer onrust brengt. Pogingen van zowel Liza als haar vriend om er onderling uit te komen stranden. Tenslotte wordt Buurtbemiddeling ingeschakeld. Deze reikt enkele handvatten aan om beter met elkaar om te leren gaan, maar dat lijkt geen oplossing.

Alina en Rohat willen desnoods verhuizen als Liza de radio niet uit laat, maar wat zij als geluidsoverlast ervaren zijn uiteindelijk gewoon leefgeluiden. Inmiddels is de GGD nauw betrokken bij met name het zoontje. Wellicht dat het met geestelijke hulpverlening duidelijk wordt of het gezin zowel in Syrië als tijdens hun vlucht zoveel heeft meegemaakt, dat de leefgeluiden van de buren en de daardoor ontstane onderlinge spanningen, triggers kunnen zijn van de toen zo erbarmelijke omstandigheden. "Je kunt de mens wel uit de oorlog halen maar de oorlog niet uit de mens", is immers niet zomaar een gangbare uitdrukking geworden. Daarnaast is de westerse maatschappij individualistischer dan men in de meer oosterse culturen is gewend. Dit kan de integratie in onze woonwijken extra bemoeilijken.

Alina en Rohat zullen de problemen die ze nu ervaren waarschijnlijk weer tegenkomen als ze zouden gaan verhuizen. Goede begeleiding is voor dit gezin dus zeker van belang. De medewerkers van Buurtbemiddeling hebben het gezin dan ook doorverwezen voor verdere hulp.

Ria Verkuijl schrijft eens per maand een column namens Buurtbemiddeling Enschede - www.buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten