Ria Verkuijl
Ria Verkuijl

Column Buurtbemiddeling Enschede: Zelfhulpboek als laatste redmiddel

  Column

Overlast van buren kan door verschillende prikkels uit hun leefomgeving ontstaan.

Het is heel persoonlijk hoe men op die prikkels reageert. De een veert al op uit zijn stoel als hij de hond bij de buren hoort blaffen, de ander leest onverstoorbaar door terwijl er naast hem wordt geboord. Je bent je er niet altijd bewust van dat ook jouw leefgeluiden je buren overlast kunnen bezorgen. Klikkende hakken op een laminaat- of parketvloer kunnen in huis leuk klinken, maar dat geluid kan voor de buren onverdraaglijk zijn. Als de kinderen met hun vrienden genieten van de nieuwste muziekapparatuur, maar de installatie staat in hun kamer naast de slaapkamer van de buren, doen die laatsten 's avonds geen oog dicht. Bij regelmatige overlast is de drempel voor een goed gesprek met elkaar al vaak te hoog geworden, men is al geïrriteerd en heeft geen zin in een welles-nietes dialoog te belanden. Onderwijl begint de klagende buur zich steeds meer te ergeren en gaat op ieder geluid letten. De focus naar de geluiden van de buren kan zo tot escalatie van de irritaties leiden. Daarom is het van groot belang de klachten zo bijtijds mogelijk met elkaar uit te spreken.

Tineke heeft al een behoorlijk aantal jaren erg last van de leefgeluiden van de buren. Ze heeft er in het begin zelf met hen over gesproken, maar ondervond weinig begrip. Daarna schakelde ze een aantal instanties in, maar er trad slechts in fases verbetering op. Uiteindelijk richtte ze zich tot Buurtbemiddeling. Bij een gesprek samen met hen en de buren zijn afspraken gemaakt die de overlast zullen beperken.

Maar Tineke blijft last ervaren waar in alle redelijkheid geen oplossing voor is. Gezien haar wisselende gezondheid waardoor ze ook vaak thuis zit, lijkt 't erop dat haar resterende klachten verband houden met haar gevoeligheid voor prikkels en haar inmiddels ontstane focus op overlast. De medewerker van Buurtbemiddeling heeft haar een zelfhulpboek en de steun van een persoonlijke coach geadviseerd. Hopelijk lukt het Tineke de resterende klachten te relativeren en haar rust in huis weer te vinden.

Ria Verkuijl schrijft eens per maand een column namens Buurtbemiddeling Enschede - www.buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten