Foto:

Column Buurtbemiddeling Enschede

  Column

"Bij ons hebben we er gelukkig geen last van". Zo reageren vaak mensen die in een wijk met koophuizen wonen op verhalen over burenoverlast. In het algemeen wordt ook over betere en slechtere woonwijken gesproken.

Toch is een koophuis geen garantie voor ongestoord woongenot, zeker niet als het niet vrijstaand is. Het hangt er maar net vanaf welke naaste buren je treft. In de sociale woningbouw heeft daarnaast al jaren geleden een verschuiving van huur- naar koopwoningen plaatsgevonden. Men kon het huurhuis tegen een redelijke prijs van de Woningbouwvereniging kopen. Niet iedereen wilde daar gebruik van maken met als gevolg dat er in bepaalde wijken een mengeling van huur-en koopwoningen is ontstaan. De huizen zijn daar echter niet door veranderd: de veel voorkomende gehorigheid van de oorspronkelijke sociale huurwoningen blijft ook bij koop natuurlijk gewoon bestaan.

Ankie huurt, haar huis staat tussen eenzelfde gehuurde en een gekochte sociale woning. Ankie heeft nog jonge kinderen en de gehorigheid van de huizen is behoorlijk. Ze probeert ze zo goed mogelijk in toom te houden, maar kinderen maken nu eenmaal een hoop geluid. Ankie krijgt sterk het gevoel dat haar beide buren haar met haar gezin liever zien vertrekken. Ze bespreekt dit met een hulpverlener die haar al langer begeleidt. Ze uit haar gevoel, dat ze door beide buren wordt getreiterd en (weg)gepest en ze besluiten een beroep op Buurtbemiddeling te doen. In een gesprek waarin van beide kanten de rust wordt bewaard en men daardoor goed naar elkaar kan luisteren, zal duidelijk kunnen worden waarom Ankie die gevoelens heeft gekregen. Dan kan er ook naar oplossingen worden gezocht waarmee zowel Ankie als haar buren vrede kunnen vinden.

Ria Verkuijl schrijft eens per maand een column namens Buurtbemiddeling Enschede - www.buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten