Foto: Franklin Veldhuis

Laatste column van Bert Jannink (Buurtbemiddeling Enschede)

  Column

Beste lezers,

Deze bijdrage aan de column Buurtbemiddeling Enschede is (voorlopig) mijn laatste.

Waarom?

Is het omdat het aantal gevallen waarin ons wordt gevraagd om te bemiddelen in dreigende burenruzies aan het afnemen is?

Absoluut niet! Integendeel zelfs.

Maar waarom dan toch geen wekelijkse publicatie meer?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: de dreigende ruzies draaien heel vaak om dezelfde soort gevallen. Lastige buurkinderen, lawaaierige buren, overhangend groen, waardoor je in je eigen tuin druk bent om de troep van de ander te kappen en op te ruimen; lastige honden en katten die jouw tuin als een soort sanitair hebben uitgezocht, enzovoort, enzovoort enzovoort…

Heel vaak of sterker nog vrijwel altijd gaan deze ongemakken gepaard met harde woorden en gescheld over en weer. Dreigende escalatie dus.

We hebben van de redactie van Huis aan Huis bijna twee jaar de gelegenheid gehad om wekelijks al deze gevallen te beschrijven en uit te leggen welke ijzers wij in het vuur hebben om via bemiddeling de partijen zelf tot een oplossing te laten komen: bemiddelingsgesprekken, pendelbemiddeling, bemiddeling op afstand enzovoort.

Uiteraard heb ik daarbij oprecht geprobeerd om te voorkomen dat de betreffende buren zichzelf in het verhaal zouden herkennen: andere namen, met de nodige fantasie de casus beschrijven en zo meer van dergelijke spinsels.

Natuurlijk kan het voorkomen dat er nog gevallen voorbij zullen komen die echt heel bijzonder en heel specifiek zijn. Gevallen waar we van kunnen leren.

En dan zal ik niet aarzelen om daarover te schrijven en aan de redactie om publicatie te vragen. Maar dus niet meer wekelijks.

Incidenteel zogezegd.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede

Meer berichten