bert jannink buurtbemiddeling
bert jannink buurtbemiddeling (Foto: Franklin Veldhuis)

Buurtbemiddeling: Gestolen fiets?

  Column

Klaas kocht een tijdje geleden een te koop aangeboden fiets van zijn buurman. Tegen een schappelijke prijs.

Een paar weken later echter stond er bij Klaas een meneer op de stoep die beweerde dat die fiets van hem was. Lang geleden gestolen.

U begrijpt de nodige commotie die dat teweeg bracht. Klaas haalde zijn buurman erbij, die stelde dat hij die fiets destijds had gekocht bij een bekende dealer in fietsen en aanverwante artikelen.

De meneer zei daar geen boodschap aan te hebben en eiste van Klaas teruggave van de fiets.

Door al dat gedoe ontstond er ook nogal wat wrijving tussen Klaas en zijn buurman. Moest Klaas de fiets afstaan tegen teruggave door de buurman van het geld dat Klaas voor die fiets had betaald? Of kon Klaas gewoon met z'n armen over elkaar blijven zitten door zich niets aan te trekken van die boze meneer bij hem op de stoep?

Door de toenemende wrijving tussen Klaas en zijn buur stelde hij voor om Buurtbemiddeling in te schakelen in de hoop dat ze tijdens een bemiddelingsgesprek in de eerste plaats nader zouden horen hoe zoiets juridisch in elkaar zit en in de tweede plaats om een aanvaardbare oplossing met elkaar te bedenken.

Ons Burgerlijk Wetboek regelt in het derde boek het een en ander over eigendom, bezit, en houderschap.

Je kunt van een voorwerp eigenaar zijn, je kunt bezitter zijn en je kunt houder zijn. Dat laatste ben je als je weliswaar een voorwerp van iemand anders in je bezit hebt, maar je je niet als eigenaar daarover gedraagt; bijvoorbeeld je bewaart zolang het dure theeservies van je ouders omdat hun huis intern verbouwd en geschilderd wordt.

Alleen als je eigenaar bent, kun je rechtsgeldig het eigendomsrecht overdragen. Datzelfde geldt voor een bezitter die te goeder trouw is. Als je iets te goeder trouw bezit, wordt je door ons burgerlijk recht gelijkgesteld met een eigenaar. Echter, die gelijkschakeling geldt alleen als je dat betreffende voorwerp destijds hebt gekocht van bijvoorbeeld een erkende dealer in fietsen en aanverwante artikelen.

Met andere woorden: de buurman moest aantonen dat hij de fiets inderdaad had gekocht van zo'n winkel en hij er dus van uit mocht gaan dat dit alles oké was. Alleen dan was hij eigenaar geworden en kon hij dus het eigendomsrecht op die fiets rechtsgeldig doorverkopen aan Klaas. Aangezien het al weer zo'n tien jaar geleden was dat de buurman de fiets had gekocht, twijfelde hij of hij dit nog wel kon bewijzen. Bovendien had hij er geen papieren meer van.

De les die we daaruit kunnen trekken is dus: uitkijken als je iets aan de deur koopt of iets koopt van zo maar een particulier. Als in deze situaties de eigenaar opdoemt en beweert dat die spullen bij hem gestolen zijn, dan sta je absoluut niet sterk als tenminste die eigenaar zijn beweringen kan bewijzen.

In deze casus hadden Klaas en de buurman echter in zekere zin mazzel, want de boze meneer op de stoep kon op zijn beurt niet aantonen dat hij eigenaar was van die fiets.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden