Foto: Franklin Veldhuis

Leuk, vakantie met de buren!

  Column

Het echtpaar René en Yvette wonen al jaren naast het echtpaar Bas en Dinie.

Beide echtparen zijn al een beetje op leeftijd. Zo rond de 60 jaar. Kinderen zijn al het huis uit. De relatie is prima. Regelmatig komen ze bij elkaar op bezoek, doen samen spelletjes, drinken koffie, soms een borreltje en kletsen graag met elkaar.

Op een dag komt de vakantie aan de orde. Waar gaan jullie naar toe? René en Yvette hadden nog geen besluit genomen, maar Bas en Dinie wel: zij wilden in de loop van de maand mei naar een huisje op een vakantiepark aan het Comomeer in Noord-Italië.

Nog wat verder kletsend bleek dat Bas al reeds zo'n huisje hadden geboekt. Volgens de folders prachtig gelegen, woonkamer, badkamer en twee slaapkamers. Bovendien een mooi terras met uitzicht op het meer.

Op het bepaald moment opperde Dinie dat René en Yvette mee zouden gaan. Leuk met z'n vieren op vakantie. Hadden ze nog nooit gedaan.

René en Yvette gingen er niet meteen op in, maar na een paar dagen besloten ze inderdaad aan te haken. Bas verzorgde een berichtje naar het vakantiepark dat nog een ander bevriend echtpaar met hen mee wilde en het park mailde terug dat dit prima was.

Na een geslaagde reis (ieder met eigen auto) kwamen ze op de afgesproken datum bij het vakantiehuisje aan. Al dadelijk na de ligging en het uitzicht te hebben bekeken waren ze alle vier laaiend enthousiast. Dit kon niet anders dan zeer geslaagd worden.

Nee dus…Al na twee dagen bleek dat het verschil uitmaakt of je als buren gezellig in een buurt woont dan wel of je met zijn vieren dag en nacht samen bent in een klein huisje waar je alles min of meer in overleg met elkaar moet doen. Eten koken, hoe laat staan we op en hoe laat gaan we 's avonds rusten, gebruik van toilet en douche, enzovoort. Al gauw ontstonden de nodige irritaties over en weer. Dat ging zo ver dat ze in de loop van dag drie daadwerkelijk ruzie kregen, waarop René en Yvette besloten om elders op het park een eigen huisje te huren.

Toen ze na een paar weken weer thuis kwamen, wilde René en Yvette dat Bas en Dinie zou delen in de kosten die René had gemaakt door dat bewuste huisje te huren. Immers ze waren op hun uitnodiging meegegaan en door onvoorziene omstandigheden bleek dat niet erg geslaagd te zijn en dus waren hij en Yvette gedwongen om geld uit te geven aan een ander apart huisje.

Nu is het inderdaad mogelijk om de gevolgen van een overeenkomst te wijzigen op grond van onvoorziene omstandigheden. Aldus boek 6 van ons Burgerlijk Wetboek. Echter, er waren twee redenen om die mogelijkheid hier niet toe te passen. Reden één: er was geen duidelijke afspraak hoe te handelen in geval de situatie zou tegen vallen en reden twee: waren deze omstandigheden wel zo onvoorzien? Daar ze nog nooit samen zoiets gedaan hadden was het verstandiger geweest om dit van te voren te regelen.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten