Column Hans Assink: Lili en Howick

  Column

In het stukje van de hot dog had ik het laatst over het afschaffen van muggen, wespen en kakkerlakken en zo, maar er is meer dat rijp is om afgeschaft te worden.

En dan heb ik het over de Raad van State en de staatssecretaris van Justitie van Veiligheid. Dat zooitje ongeregeld wil namelijk twee kinderen van 12 en 13 jaar die bijna hun hele leven in Nederland hebben gewoond, hier naar school gaan en geworteld zijn, het land uitzetten. Naar een te vol weeshuis in Armenië. Omdat er nu eenmaal regels zijn over het asielbeleid, zeggen ze, en die volgen ze. We zijn doodsbang schrijven de kinderen zelf in een brief aan de staatssecretaris, de premier, de koning en de koningin en iedereen die dit leest. We zijn heel erg bang om 's nachts opgepakt te worden en teruggestuurd te worden. En we missen onze moeder verschrikkelijk. Daarom kunnen we niet slapen.

Lili en Howick heten ze. Ze zijn ondergedoken. En dat is de schuld van de staatssecretaris, want die heeft de bevoegdheid om te besluiten dat de kinderen hier kunnen blijven, maar doet dat niet. Ik zou zeggen afschaffen die staatssecretaris! En laat Bas Nijhuis die job erbij doen. Is een voetbalscheidsrechter, weet ik ook wel, maar Onze Bas neemt het niet zo nauw met de regels. Van hem mogen Lili en Howick lekker in Usselo komen wonen. Lieve kinderen zet je gewoon het land niet uit. Dat is abject en infaam, zal ik maar zeggen.

Liefst twaalf hulpverleningsinstanties hebben een manifest ondertekend om uitzetting te voorkomen. Ze spreken van een ernstige schending van de kinderrechten. En dat is het. Nu al. We gaan heel erg graag naar school schrijven Lili en Howick. Wat wil je nog meer? Als Mark Harbers, Mark Rutte, Koning Willem Alexander en Koningin Maxima hun hart niet laten spreken zijn we eigenlijk beter af in een ander land.

Enschedeër Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). En Piet staat voor Passie In Elke Tekst.

Meer berichten