Foto: Franklin Veldhuis

Column Buurtbemiddeling: Buurmans fiets

  Column

Toen Sjaak op een ochtend naar zijn werk wilde gaan, bleek dat de achterband van zijn fiets lek was. Vervelend, want hij had haast. Gelukkig hoorde zijn gepensioneerde buurman Theo van het probleem en hij bood hem zijn fiets aan.

Na nog geen kilometer fietsen brak de voorvork af, waardoor Sjaak nogal ongelukkig op het asfalt terechtkwam: gebroken pols en fikse wond aan zijn linkerbeen. Bovendien nogal wat materiële schade: zijn kleding en de laptop die hij achterop de fiets vervoerde.

Toen de situatie na een poosje weer in wat rustiger vaarwater was gekomen, begon een hoop gesteggel over de afhandeling. Met name over de materiële schade. Volgens Sjaak moest Theo daarvoor opdraaien: het ging hier om een gebrekkige fiets. Theo's fiets. Het gebrek was niet zichtbaar en Theo had hem niet gewaarschuwd.

Dit standpunt schoot Theo volkomen in het verkeerde keelgat. 'Ik zal je nog eens helpen!, riep hij verontwaardigd. 'Ja, van de regen in de drup zeker', antwoordde Sjaak. Om verdere escalatie te voorkomen, werden beide heren het eens om Buurtbemiddeling Enschede in te schakelen in de hoop om er tijdens een gesprek samen uit te komen, met de twee bemiddelaars als onpartijdige coaches.

Dat lukte wonderwel. Hoe kwam dat? Ik heb het al eens eerder geschreven: vaak biedt het recht een acceptabele en rechtvaardige oplossing. In boek 6 van ons Burgerlijk Wetboek komt een artikel voor waarin de aansprakelijkheid geregeld wordt van gebrekkige spullen (roerende zaken, zoals bijvoorbeeld deze fiets). En inderdaad zegt dit artikel dat de eigenaar van zo'n gebrekkige zaak aansprakelijk is als door dat gebrek schade aan anderen ontstaat. Er zijn uitzonderingen, maar die spelen hier geen rol. Theo vatte dit sportief op en Sjaak deed ook een duit in het zakje door een deel van de schade voor eigen rekening te nemen.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten