Foto: Franklin Veldhuis

Column Buurtbemiddeling: Wel een piano, geen tijd

  Column

Adrie en Jeanette kochten een tijdje geleden een fraaie piano van hun overburen, Bertus en Eline. Met name Jeanette had bij haar man op die koop aangedrongen, want ze wilde dolgraag piano leren spelen. Ze had vroeger in haar jeugd wel eens op een elektronisch orgeltje gespeeld, maar ze had toen toch niet echt het geduld gehad om er goed op te leren spelen.

Ze vond het dan ook fantastisch toen ze op een dag Bertus sprak en van hem hoorde dat hun piano inmiddels te veel ruimte innam, omdat ze steeds meer antieke meubelen hadden gekocht.

En dus kwamen ze met elkaar overeen dat Adrie en Jeanette de piano zouden kopen. Tegen een redelijke prijs.

De verhuizing van dit object verliep vlekkeloos en zo stond de piano op een goede dag in de woonkamer van Adrie en Jeanette. Klaar om te worden bespeeld.

Eerst goed noten leren lezen en vaak en veel vingeroefeningen doen. Een piano is nu eenmaal een instrument waar je pas na consequente en langdurige studie iets moois uit kunt halen. Toch?

Echter - u voelt de bui misschien al aankomen - naast haar huishoudelijke bezigheden had Jeanette een tamelijk drukke baan en bovendien beviel ze een paar maanden later van haar eerste baby. Na ruim een jaar besloten ze met Bertus en Eline te gaan praten in de hoop dat zij de koop wilden terugdraaien.

Op zichzelf kun je een overeenkomst best terugdraaien maar dan moet er sprake zijn van een wilsgebrek. En dwaling is zo'n wilsgebrek. Dus dachten Adrie en Jeanette zich met succes te kunnen beroepen op dwaling: de voorstelling die ze zich hadden gemaakt was niet uitgekomen.

Bertus en Eline echter wilden niet meewerken. Gevolg: ruzie.

Adrie belde Buurtbemiddeling Enschede met de vraag of hij en zijn vrouw een soort voorgesprek konden hebben met twee bemiddelaars. Dat kon. En het ging hier eigenlijk om de vraag: wanneer kun je volgens ons Burgerlijk Wetboek op grond van dwaling (lees: 'je vergissen') een afspraak terugdraaien? En volgens boek 6, art.228 kan dat zeer beslist niet als het gaat om een teleurgestelde verwachting.

Met andere woorden: maak verder geen ruzie en zet de piano te koop op Marktplaats of een ander (digitaal) podium.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten