Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: 'Bij Tour du Jour is me die Genee ineens veranderd!'

  Column

Voorspellen is best wel moeilijk. Kort geleden hoorde ik iemand van het waterschap zeggen dat de extreme droogte nog wel even zal aanhouden. Ik kijk naar buiten - het is dinsdagmorgen - en het regent toch echt en dat deed het gisteren ook al.

Zelf ben ik ook niet zo op dreef met Jomandaatje spelen. De WK-pool gaat dramatisch. Japan was nog even leuk toen die de groepsfase overleefden, maar van de laatste acht had ik er maar drie goed. Aan de rechterkant van het schema, de gemakkelijke kant volgens de televisie, had ik Spanje, Argentinië, Duitsland en (uiteraard) Japan staan. Nou niet dus.

Maar wie had nou verwacht dat Isco, Messi en de Duitsers er zo snel uit zouden vliegen? Duitsland er in de eerste ronde uit? Daar droomde je vroeger van. Met die akelige Mattheus, Breitner en Brehme. Maar het gebeurde nooit. En nu gaan ze er eindelijk uit en ben ik niet eens blij. Da's dan wel weer winst, zullen we maar zeggen. Maar die WK-pool wordt niks, met een finale Brasil - Spanje.

Gelukkig heb ik meer verstand van wielrennen. In de Tour-pool sta ik na de ploegentijdrit keurig op plek 836. Ik ben wel eens slechter begonnen. Wel is het even schakelen om van die geparkeerde bussen op het voetbalveld bij de geparkeerde bussen van Herman van der Zandt te komen. En bij Tour du Jour is me die Genee ineens veranderd!

De rebussen bij de Avondetappe kom ik nog niet uit. Gisteren zag ik Elly Lust in de rebus en dan kom ik niet verder dan de Zweedse voetballer Lustig, maar dat kan natuurlijk niet. Voetballers zitten nooit in de vuile wind, waar Henk Lubberding het zo mooi over heeft. Nog mooier: Jan Jansen met zijn verhalen over 1968 toen hij de Tour won. Jansen stond na de ploegentijdrit zes minuten achter op de gele trui! Zes minuten!

Ik zie Niki Terpstra, op 6.09, de Tour nog wel winnen.

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl).

Meer berichten