bert jannink buurtbemiddeling
bert jannink buurtbemiddeling (Foto: )

Column Buurtbemiddeling: Krachtpatsers en zielepieten

  Column

Het verkeer kent grofweg twee categoriën: krachtpatsers en zielepieten. Met een zielepiet bedoel ik fietsers, voetgangers, rollatorgebruikers, enzovoort. Kortom: iemand die zich op straat voortbeweegt, zonder daarbij gebruik te maken van een motorrijtuig in de zin der wet. De rest (auto's, vrachtauto's, bussen, etc.) zijn krachtpatsers.

Je zou kunnen zeggen dat vergeleken met zo'n zielenpiet een auto een soort moordwapen is, waar de voetganger en de fietser makkelijk slachtoffer van kan worden. Ons Wegenverkeersrecht heeft dit alles uitgewerkt in artikel 185 van de Wegenverkeerswet 1994. Bovendien is de verdere toepassing en uitleg te vinden in de uitgebreide jurisprudentie, zoals deze door de rechtspraak in de loop der tijd is ontwikkeld.

Buurtbemiddeling Enschede kreeg een tijdje geleden het volgende verzoek: een kind van 10 jaar was op de openbare weg in botsing gekomen met Edwin, die in zijn auto rustig rijdend de straat inreed, waar hij en de ouders van dat kind woont. Het kind, laten we hem Bas noemen, was langs één van de portieren van Edwin z'n auto geschuurd en had daar een lelijke kras veroorzaakt. Zelf was Bas gelukkig niet gewond geraakt.

Al is het zeker niet de bedoeling van Buurtbemiddeling Enschede, toch ontkom je soms niet aan een nadere uitleg tijdens zo'n bemiddelingsgesprek. Noem het coachen, noem het sturen, maar laat af en toe de mensen zelf de voor de hand liggende oplossing bedenken, nadat je eerst hebt uitgelegd hoe de wetgever hier tegen aan kijkt.

Edwin wilde de schade volledig verhalen op de ouders van Bas. Maar dat kan zomaar niet. Edwin was de krachtpatser en Bas de zielenpiet. En de wet zegt dat in zo'n geval de krachtpatser zonder meer aansprakelijk is voor én zijn eigen schade én de schade die Bas mogelijkerwijze lijdt.

Een auto is nu eenmaal een verhoogd risicovol gebruiksvoorwerp te midden van voetgangers en fietsers. Extreem uitkijken dus!

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert af en toe en case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten