Foto:

Buurtbemiddeling Enschede: Gesteggel over een steiger

  Column

Kees en Anne wonen in een mooi gelegen vrijstaand huis. U weet wel: zo'n huis met aan beide kanten opritten. Echter de ene oprit is vrij smal en is alleen geschikt voor fietsen, scooters en containers. Dat komt omdat de tuingrens van de buurman op ruim een meter afstand begint. Op zichzelf niks mis mee.

Maar Kees en Anne willen graag hun enigszins overhangende dakgoot rondom laten schilderen, inclusief het houtwerk daaronder. Voor de achterkant, de voorkant en die ene ruime oprit: geen probleem. Maar voor die smalle oprit is er wel een probleem: de steiger met al zijn uitsteeksels past niet op die uitrit van Kees en Anne. En de buurman wil absoluut niet hebben dat dat gevaarte over zijn tuingrens wordt gezet. Veel te veel rotzooi en schade, meent hij. Afbladderende verf, forse afdrukken van die brede poten in de met bloemen en struiken volgebouwde border. Hij moet er niet aan denken. En gesprekken helpen niet.

Nu kent ons Burgerlijk Wetboek een regeling die er op neer komt dat als het nodig is om werkzaamheden aan je huis te verrichten door tijdelijk gebruik te maken van een stukje grond van je buurman, dan moet die buurman dat toestaan. Wel is nodig dat hier een behoorlijke kennisgeving aan vooraf is gegaan en dat er een redelijke schadeloosstelling wordt aangeboden. Dit heet het steigerrecht.

De sfeer was echter zo gespannen geraakt dat de buren eindeloos zaten te steggelen over die schadeloosstelling. Niet leuk dus.

Ten einde raad schakelden Kees en Anne Buurtbemiddeling Enschede in. Nadat de buurman door de twee bemiddelaars was benaderd stemde hij toe in een bemiddelingsgesprek. Dat viel nog niet mee, maar dank zij de voorzichtige benadering van de bemiddelaars kwamen ze een voorlopig bedrag overeen en stemden ze in met een maximale overschrijding van 10 procent.

Uiteraard werd dit schriftelijk vastgelegd. Iedereen tevreden.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten